2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fehéredő gazdaság zöldülni is fog

A gazdaság fehérítése révén növekvő költségvetési bevételekből több forrás juthat a zöldítését szolgáló támogatásokra, fejlesztésekre – jelentette ki az Állami Számvevőszék elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

Domokos László a környezetvédelmi termékdíjak és az általános forgalmi adó megfizetése közötti szoros összefüggést hangsúlyozva azt mondta, aki kibújik az áfa megfizetése alól, az többnyire elkerüli a termékdíj megfizetését is.

Az ÁSZ elnöke elmondta, hogy a gazdaság kifehérítése nemcsak azt jelenti, hogy a vállalkozók megfizetik az adót, hanem szélesebb értelemben azt, hogy az egyes vállalkozások betartják a környezetvédelmi előírásokat.

Emellett rendelkeznek az előírt környezetvédelmi tanúsítványokkal, és azt megfelelően hitelesíttetik, a végrehajtásról készített beszámolókat elkészítik és a honlapjukon nyilvánosságra hozzák. Az erre hivatott állami szervek pedig mindezt rendszeresen ellenőrzik.

Fotó: shutterstock.com

Domokos László arra is rámutatott, az állami szervek kereslete döntő részben közbeszerzési ajánlatkérések formájában jelenik meg a gazdaságban. Ezért kulcskérdés, hogy a közbeszerzések esetében kellő prioritást kap-e a klímavédelem:

a közszférában az állam és az önkormányzatok mint tulajdonosi joggyakorlók kötelezővé tudják tenni minden köztulajdonú gazdasági társaság számára olyan vállalati stratégiák kidolgozását, amelyeknek az egyik prioritása a klímavédelem.

A vállalati stratégiák során meg lehetne jeleníteni a klímavédelmet szolgáló innovációt és technológiaváltást – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Búcsút mond az olcsó húsnak az ALDI A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam