2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van egy ruhagyár, ahol nem létezik feleslegesen legyártott termék

A keresletet nehéz előre megbecsülni – ez a probléma teszi a divatipart az egyik legpazarlóbb ágazattá. Egy brit testvérpár kezdeményezése most a fejéről a talpára állíthatja a divatvilágot. Mert nincs gazdaságosabb és fenntarthatóbb termelés, mint ha kizárólag a valóban eladásra kerülő darabokat gyártjuk le.

A brit testvérpár, Rob és Martin Drake-Knight célja a kezdetektől fogva az volt, hogy a kerti sufniban megalapított vállalkozásukkal megreformálják a környezetszennyező és erőforrás-pazarló modern divatipart – a Forbes cikke alapján úgy tűnik, nagyon jó úton haladnak.

A ruhagyárak világszerte ontják magukból a tömeggyártott, olcsó darabokat, amelyek tetemes része a szeméttelepeken vagy a hulladékégetőkben végzi – anélkül, hogy bárki viselte volna őket. De mi lenne, ha a gyártás pontosan a fogyasztói igényekhez igazodna?

A Teemill által alkalmazott technológia pontosan ezt teszi lehetővé: saját fejlesztésű nyomtatóikkal a vevői megrendelés regisztrálásakor készítik el megfelelő színben és méretben az egyedi dizájnnal díszített pólókat.

Ráadásul a forradalmi megoldás előnyeit nem tartják meg maguknak. Saját, Rapanuiclothing névre keresztelt márkájuk mellett világszerte több ezer vállalkozás használja már a Teemillt, amelyet a fenntartható divat Airbnb-jeként aposztrofálnak. 

Fotó: Teemill/youtube.com

A Wight szigetén, szélenergiával működtetett gyárban organikus pamutra kerülnek a megrendelők által megálmodott minták. Partnereik az alapanyagok eredetéről és a szállítás körülményeiről is folyamatos információkat kapnak a platformon belül.

A testvérek a kezdetektől nagy figyelmet fordítottak arra, hogy környezetbarát, lehetőség szerint helyben elérhető anyagokkal dolgozzanak Ugyanakkor folyamatosan kísérleteznek,  hogy a világszerte jelenleg mindössze 1 százalékban újrahasznosításra kerülő pamut pazarlását megszüntessék egy körkörös gyártási modell megteremtésével, ezért a tőlük rendelt pólók visszaküldőinek kedvezményekkel kedveskednek.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: forbes.com
Vissza
Hírfolyam