2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két számjegyű hozam, zölden

A zöldeszközökbe való befektetés a nehezen számszerűsíthető jó érzés mellett vonzó hozamokat is eredményezhet. 

Az ilyen típusú invesztíciók értéke két év alatt, 2018 elejére 30 700 milliárd dollárra nőtt a fejlett piacokon – idézi Rotyis Józsefet, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankárát a napi.hu.

A zöldbefektetések jelentős része az energia-előállításban és -kereskedelemben valósul meg, más részük pedig az energiatakarékosságot támogatja.

A szakértő szerint az ilyen típusú befektetések között nagy számban szerepelnek olyan közművállalatok, amelyek tevékenységükbe integrálják a zöldmegoldásokat – ráadásul a szakértő szerint további jellemzőjük,  hogy az árfolyamuk kevésbé volatilis, így kisebb a kitettségük a szélsőséges tőkepiaci mozgásoknak.

A zöldeszközökbe fektetők amellett, hogy hozzájárulnak a környezet megóvásához, jelentős hozamokat is elérhetnek portfóliójukkal Fotó: shutterstock.com

Rotyis József három példát említett a megújuló energiák területén tevékenykedő vállalatok közül:

  • A dán Orsted korábban olaj- és gázipari nagyvállalatként működött, majd upstream üzletágát eladva néhány év alatt zöld óriássá változott. A cég a megmaradó gázkereskedelem és -szállítás mellé új tevékenységként a tengeri szélerőműparkok fejlesztését, építését és üzemeltetését, a biomassza hasznosítását és az okos energetikai megoldások fejlesztését, valamint értékesítését építette ki.
  • A baden-württembergi EnBW Energy Németország egyik legnagyobb energetikai vállalata, amelynek energiatermelésében már meghaladja a 15 százalékot a megújuló energiaforrások aránya. Az évi 10 milliárd euró árbevételű vállalaté Németország legnagyobb tengeri szélerőműparkjának a tulajdonosi többsége.
  • Az Egyesült Államokban működő Xcel Energy és a tulajdonában lévő Public Sector Company of Colorado egy villamosenergia-termeléssel, földgázkitermeléssel és kereskedelemmel, szállítással foglalkozó, és az Egyesült Államok legnagyobb közösségi napelemprogramját működtető cégcsoport tagjai. 
Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam