2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire nem jó a kókuszdió!

A kókuszdiófát Indiában rendkívül sokoldalúan hasznosítják, az élelmezéstől a háztartási termékeken át a szépségiparig – egy úttörő ötletnek hála pedig a jövőben a termés héja sem vész majd kárba.

Indiában a kókuszdióhéjak ezreit hagyják szemétként az utak mentén, amelyek eltömítik a csatornákat, túl sok helyet foglalnak el a hulladéklerakókban, és elégetésük is komoly légszennyezéssel jár. Másrészről a szállítmányozás raklapszükségletének kielégítése világszerte hatalmas mennyiségű faanyag felhasználásával jár.

A CocoPallet nevű holland vállalkozás fejlesztése egyszerre kínál megoldást erre a két problémára:

fenntartható és hatékony technológiájuk segítségével a héjakból ellenálló raklapokat gyártanak.

Termékük ráadásul jóval olcsóbb, mint ha „igazi” fából készülne, ellenáll a tűznek és a termeszeknek. Raklapjaikat környezetbarát eljárással állítják elő: az őrölt héjat magas hőmérsékleten nyomják össze. A kutatók folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően a kezdeti, innovatív ötlet továbbfejlesztett változata (amelyben természetes kötőanyagként lignint használnak) hamarosan a piacra kerülhet.

Forrás: Michiel Vos/youtube.com

Ázsia évente több mint egymilliárd raklapot gyárt, amihez puhafára van szükségük: ezt leginkább Kanadából, Új-Zélandról vagy Kelet-Európából importálják nagy mennyiségben. Az új technológiának hála az összes raklapot helyben, helyi alapanyagokból tudják gyártani, amivel elkerülhetik a környezetet terhelő szállítást, és helyi gazdálkodók számára is extra jövedelemforrást biztosíthatnak – ráadásul az elhasználódott raklapok egyfajta műtrágyaként hasznosíthatóak.

Fotó: www.cocopallet.com
Neked ajánljuk
A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz? Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény Vízinövényekből zöld csomagolóanyag Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam