Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
A Rezemo olyan kávékapszulákat gyárt és forgalmaz, amelyek fából és bioműanyag keverékéből készülnek, így akár egy sima házi komposztálóba is kidobhatók.
A környezetbarát kávékapszula ötlete két fiatal német mérnök, Julian Reitze és Stefan Zender fejéből pattant ki. Külföldi tanulmányaik során ismerték fel, hogy a csomagolási hulladék kezelése a fejlett világon kívül hatalmas problémát okoz. Megdöbbentette őket az is, hogy a kávékapszulának, rendkívüli globális népszerűsége ellenére, nem létezett zöld alternatívája – íja a WirtschaftsWoche nyomán a G7.
Számításaik szerint évente 60 milliárd kávékapszulát adnak el a világon, ebből 3,1 milliárdot Németországban.
Csak ez utóbbi tétel évi 8 ezer tonna alumíniumhulladékot eredményez. A Nestlé, a piacvezető Nespresso márka gazdája szerint a használt kávékapszulára nem hulladékként, hanem újrahasznosítható alapanyagként kell tekinteni, de ez csak hatékony gyűjtés és kezelés mellett igaz. (Akkor viszont a napszemüvegtől a bicikliig igazán változatos termékek születhetnek belőlük.)

A Rezemo előnye abban rejlik, hogy lebomlik – vagyis nem kell feltétlenül újrahasznosítani, sőt, a házi komposztba is betehető.
A technológia elég versenyképes árazást tesz lehetővé: a Rezemo jelenleg nettó 135 forintnak megfelelő euróért árul egy kávékapszulát. Magyarországon egy Nespresso kapszula ára nettó 80 forint körül van – az áfakulcsok különbsége miatt a bruttó értékben azonban jóval kisebb a különbség.