2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérjük meg, hogy kezelni tudjuk!

A világon a megtermelt élelmiszer egyharmada minden évben hulladékként végzi. A Tesco szerint a probléma kezelésének első lépése a vállalatoknál történő pazarlás pontos feltérképezése lenne.

Bár az élelmiszer-hulladék mennyiségének 2030-ig történő megfelezése érdekében tett előrelépések folyamatosak, a Champions 12.3 elnevezésű, élelmiszeripari vezetőkből álló szövetség éves jelentése szerint a fejlődés nem a szükséges ütemben zajlik – írja a Trade Magazin.

„Az élelmiszer-pazarlás csökkentése vitathatatlan fontosságú. A világ élelmiszer-készletének harmada veszik kárba, miközben minden kilencedik ember éhezik. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, a világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója lenne Kína és az Egyesült Államok után” – fogalmazott Dave Lewis, a Tesco-csoport vezérigazgatója és a Champions 12.3 elnöke.

Fotó: petrr/Wikimedia Commons

Az áruházlánc elkötelezett az élelmiszer-hulladék mennyiségének visszaszorítása mellett úgy a termelés során, mint az üzletekben és a háztartásokban. Az elmúlt két év alatt a vállalat Magyarországon 43 százalékkal csökkentette a saját működéséhez köthető élelmiszerhulladék-mennyiségét.

A vállalat az „Ami mérhető, az kezelhető” módszer jegyében kezdte el publikálni élelmiszerhulladék-jelentését, a Tesco szerint ugyanis a

probléma azonosítása és a cél kitűzése mellett fel kell mérni, hogy egy vállalat működése során hol és mekkora mennyiségű élelmiszer-hulladék keletkezik, majd ezt követően lehet célzott lépésekkel kezelni a problémát.

Az élelmiszer-pazarlás azonban túl nagy probléma ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megfékezni. A Tesco arra ösztönzi a többi élelmiszeripari vállalatot, hogy csatlakozzanak erőfeszítéseinkhez, és tegyék közzé élelmiszer-pazarlási adataikat. Ez egy jó út lehet ahhoz, hogy 2030-ig az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást ők is a felére csökkentsék.

Neked ajánljuk
Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Újabb mérföldkőhöz érkezett a Google Te milyen fogyasztó vagy? Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam