2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zárt gazdasági modellben a műanyag

Nyersanyagként, más piacokról leválasztva gondolná újra a műanyag jövőjét egy ausztrál milliárdos.

Forrest egy 300 millió dolláros kezdeményezést indít el alapítványán (Minderoo Foundation) keresztül, amelynek célja, hogy egy zárt gazdasági modellben, nyersanyagként gondolja újra a műanyag szerepét, és már olyan nagy szereplőket is maga mellé állított, mint a Coca-Cola vagy az Unilever – írja a MarketWatch alapján az Origo.

A „Sea The Future” nevű kezdeményezés lényege, hogy nyersanyagként értékelje újra a műanyagot, amelynek különböző fajtáit egy skála segítségével értékelik az újrahasznosíthatóság hatékonysága és költségei szerint. Az alapokban felhalmozott tőkéből anyagilag is érdekeltté tennék a gazdasági szereplőket abban, hogy újrahasznosítsanak, illetve visszafogják a szennyezést.

A végső cél az, hogy egy ilyen modellben a műanyag újrahasznosítása, illetve a hulladék feldolgozása pénzügyi érdekké váljon.

Drága hanyagság Fotó: Muntaka Chasant/Wikimedia Commons

A modell zárt, mivel a körforgásból kimaradna az olaj- és gázipar, amely jelenleg megkerülhetetlen a műanyagtermelésben. Mindez a fogyasztókra is hatással lenne: a körforgásos modellben a fogyasztókat is terhelnék költségek, ami hozzájárulna ahhoz, hogy ők se járulékos hulladékként, hanem nyersanyagként tekintsenek a műanyagra.

További kedvező hatást jelentene Forest szerint, hogy Délkelet-Ázsiában az újrahasznosító központok munkahelyeket teremtenének. Ezzel segítenék a térségben a szegénység felszámolását, ráadásul éppen ott, ahol a legsúlyosabb a hulladékképződés.

Neked ajánljuk
Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam