2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorral bír innovációra az EU

Megváltozik 2021-től az energiatanúsítványok európai uniós szabályozása, ezzel szigorúbb jelölési rendszert vezetnek be a háztartási gépeknél és a világításnál. Ez várhatóan innovációra ösztönzi a gyártókat, és még hatékonyabb energiafelhasználással működő eszközök kerülnek piacra.

Ahogy az autóiparban az EU hamarosan életbe lépő új emissziós előírásai miatt, úgy a fogyasztói elektronikai piacon is, igaz, kisebb léptékű, technológiaváltásra kényszerülnek a piaci szereplők az új közösségi tanúsítványrendszer bevezetése okán – adta hírül a Napi.hu.

Ez a lépés nemcsak intenzívebb fejlesztésekre, hanem a munkafolyamatok átalakítására, robotizációra, automatizációra ösztökélheti a gyártókat.

Az intézkedések célja az energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. A címkék az energiafogyasztásra vonatkozó információk mellett konkrét adatokat is tartalmazhatnak a termék egyéb lényeges jellemzőiről, például a zajkibocsátásról vagy vízfogyasztásról.

A 2021-től érvényes energiacímkék Fotó: europa.eu

Az Európai Bizottság (EB) becslése szerint ez a rendszer a fogyasztók számára átlagosan évi 500 euró (mai árfolyamon 165 ezer forint) megtakarítást jelent energiaszámláikon. Továbbá az energiahatékonysági intézkedések 55 milliárd euró extra bevételt jelentenek az európai vállalatok számára. 

 E címkék és szabványok használata segítségével 2020-ra évente körülbelül 175 Mtoe (megatonna olajekvivalens) energiamegtakarítás érhető el az EU-ban, ami nagyjából megegyezik Olaszország éves primer energiafogyasztásával.

Mivel egyre több energiatakarékos terméket fejlesztenek ki, és mivel az A ++ és az A +++ közötti különbség már kevésbé nyilvánvaló a fogyasztók számára, ezeket a kategóriákat fokozatosan újraszabályozzák, és egy egyszerűbb, A-G-ig terjedő skálát vezetnek be 2021 folyamán.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam