2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az unió megelégelte a javíthatatlanul vonakodó gyártók viselkedését

A 2021-ben életbe lépő új szabályok évtizedes távlatban írnák elő a gyártóknak a könnyen beszerelhető cserealkatrészek biztosítását a háztartási gépekhez, televíziókhoz vagy szerverekhez.

Az Európai Bizottság október első napján jelentette be, hogy új szabályokat fogadott el a hűtőgépek, mosogatógépek, mosógépek, televíziók és szerverek környezettudatos tervezésére – írja a BBC alapján a Bitport.

A 2021-től alkalmazott direktíva mások mellett arra kényszerítené a gyártókat, hogy az egyes termékekhez típustól függően 7-10 éven keresztül biztosítsák a megfelelő cserealkatrészeket.

A szóban forgó gépek teljes élettartamra vetített karbonlábnyomát fele részben maga a gyártás adja. Az EB várakozása szerint az új keretek között 2030-ra már éves szinten 167 terawattórányi villamos fogyasztást spórolhatnak meg, ami nagyjából megfelel Dánia éves felhasználásának.

Fotó: Staff Sgt. Justin Weaver/U.S. Air Force photo

A vásárlók szempontjából a bizottság 150 eurós átlagos éves megtakarításra számít, bár a professzionális szervizszolgáltatásokat ezután is ki kell majd fizetni, hiszen az uniós szabályok csak a cserealkatrészek és a hozzájuk tartozó dokumentáció biztosítására kötelezi a gyártókat. A szerverek esetében a szabályozás arra is kitér, hogy a gyártástól számított 8 évig kell gondoskodni a firmware-frissítésekről vagy az adattörléshez szükséges eszközökről.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam