2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesen hulladékmentes az Alföldi Tej új, modern gyára

Ünnepélyesen is átadták az Alföldi Tej Kft. összességében 15 milliárd forintos költségvetésből megvalósult sajt- és porítóüzemét Debrecenben.

A cég négy évvel ezelőtt vásárolt Hajdú-Bihar megye székhelyén egy tejgyárat, az itt meglévő üzem alapjain egy automatizált sajtgyárat épített fel, míg a sajtgyár mellett a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót feldolgozó porítóüzemet alakított ki – írja a Forbes.

Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel. Az évi közel 8000 tonnányi kapacitású sajtgyár a magyar sajtimport hetedét lesz képes kiváltani.

Az Alföldi Tej új debreceni üzemének működése során nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártásból keletkező melléktermék teljes egészében feldolgozásra kerül.

Egy dolgozó az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemében Debrecenben, az átadás napján
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 A sajtgyártás során keletkező édes savót egy 10 emelet magasságú, 4500 négyzetméter alapterületű porítóüzemben dolgozzák fel.

A savóban maradó savófehérje könnyen emészthető fehérjeforrás az emberi szervezet számára, márpedig a Föld lakosságának növekvő élelmiszerigénye miatt az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kap az ideális fehérjeforrás kiválasztása.

Az összességében 15 milliárd forintot elérő költségvetésből megvalósult beruházást a vállalat önerőből, állami támogatásból és banki hitelből finanszírozta, és 181 új munkahelyet hozott létre.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Újrahasznosított alapanyagból készülő bankkártyát tesztel az OTP Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam