2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesen hulladékmentes az Alföldi Tej új, modern gyára

Ünnepélyesen is átadták az Alföldi Tej Kft. összességében 15 milliárd forintos költségvetésből megvalósult sajt- és porítóüzemét Debrecenben.

A cég négy évvel ezelőtt vásárolt Hajdú-Bihar megye székhelyén egy tejgyárat, az itt meglévő üzem alapjain egy automatizált sajtgyárat épített fel, míg a sajtgyár mellett a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót feldolgozó porítóüzemet alakított ki – írja a Forbes.

Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel. Az évi közel 8000 tonnányi kapacitású sajtgyár a magyar sajtimport hetedét lesz képes kiváltani.

Az Alföldi Tej új debreceni üzemének működése során nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártásból keletkező melléktermék teljes egészében feldolgozásra kerül.

Egy dolgozó az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemében Debrecenben, az átadás napján
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 A sajtgyártás során keletkező édes savót egy 10 emelet magasságú, 4500 négyzetméter alapterületű porítóüzemben dolgozzák fel.

A savóban maradó savófehérje könnyen emészthető fehérjeforrás az emberi szervezet számára, márpedig a Föld lakosságának növekvő élelmiszerigénye miatt az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kap az ideális fehérjeforrás kiválasztása.

Az összességében 15 milliárd forintot elérő költségvetésből megvalósult beruházást a vállalat önerőből, állami támogatásból és banki hitelből finanszírozta, és 181 új munkahelyet hozott létre.

Neked ajánljuk
A fenntartható gazdasági fejlődést elősegítő központ jött létre a Pannon Egyetemen Búcsút mond a műanyag csomagolásnak a LEGO Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam