2019. november 16., Ödön
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozást a bankok szerint is komolyan kell venni

A brit jegybank szabályozóként a jövőben a bankok klímaváltozással szembeni ellenállóságát is vizsgálni fogja.

Mark Carney igazgató a pénzügyi rendszerek klímavédelmi feladataival foglalkozó Task Force on Climate-related Financial Disclosures nevű eseményen jelentette be a változást, hangsúlyozva, hogy a pénzügyi szektornak is segítenie kell a nulla kibocsátás elérését és a fenntartható gazdaság kialakítását – derül ki a FinTechRadar beszámolójából.

A Bank of England megvizsgálta, hogyan viselkedne a brit bankrendszer különböző forgatókönyvek esetén:

A lehetséges jövőképek között a beavatkozás hiányában kialakuló katasztrófát és a 2050-re megvalósuló nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású ideális állapotot is számításba vették.

A bankoknak tudniuk kell, hogyan készülnek a klímaváltozásra azok, akiknek hiteleznek: ennek felmérésében segíti a brit jegybankot a változás rendszerszintű kockázatainak feltérképezése.

A brit jegybank épülete (Bank of England) Fotó: Images George Rex/flickr.com

Carney szerint az elmúlt két évben már rendkívül jelentős haladást ért el a pénzügyi szektor. A brit bankok háromnegyede ugyanolyan komoly kockázatként kezeli a klímakérdést, mint más pénzügyi kockázatokat, míg korábban hajlamosak voltak vállalati CSR-kérdésként tekinteni erre. Az erre vonatkozó adatok mennyiségén és minőségén azonban javítaniuk kell ahhoz, hogy megfeleljenek a Bank of England új elvárásainak.

Neked ajánljuk
Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon Egy ásványvizes cég is lehet zöld? Két éven belül megpecsételődhet az amazonasi esőerdő sorsa – a legrosszabb forgatókönyv válhat valósággá Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!
Tovább a forrásra: fintechradar.hu
Vissza
Hírfolyam