2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adókkal szorítanák környezetvédelemre az Európán kívüli cégeket

Megadóztatná a környezetszennyező importot az Európai Unió – a megvalósítás azonban nehézségekbe ütközhet.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének javaslata szerint különadót vetnének ki azokra az importtermékekre, amelyek az Európai Uniónál kevésbé szigorú környezetvédelmi szabályozással működő országokból származnak – írja a Politico nyomán a G7.

Az intézkedés célja kettős:

Egyrészt az európai termelőket kompenzálná, amiért rájuk szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor az intézkedés révén a gazdaság szereplői kevésbé lesznek érdekeltek abban, hogy környezetvédelmi szempontból alulszabályozott, kisebb adókat kivető országokba vigyék termelésüket.

Azonban a szabályozás kialakítása számos nehézségbe ütközik. Egyrészt ki kéne számolni, hogy mennyire szennyezően termelik meg az EU-n kívülről érkező termékeket, ami egyáltalán nem könnyű feladat.

Másrészt a környezetvédelmi határadó bevezetését (carbon border tax) megnehezítheti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozása is, amely alapján nem lehet diszkriminálni a külföldi termékeket. Igaz,  a szén-dioxid-adóztatás – aminek egy formája az EU-s kibocsátási rendszer – beleférhet, ugyanis a környezetvédelmi szabályokat elfogadja a WTO, ha azoknak nem a leplezett protekcionizmus a céljuk.

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam