2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adókkal szorítanák környezetvédelemre az Európán kívüli cégeket

Megadóztatná a környezetszennyező importot az Európai Unió – a megvalósítás azonban nehézségekbe ütközhet.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének javaslata szerint különadót vetnének ki azokra az importtermékekre, amelyek az Európai Uniónál kevésbé szigorú környezetvédelmi szabályozással működő országokból származnak – írja a Politico nyomán a G7.

Az intézkedés célja kettős:

Egyrészt az európai termelőket kompenzálná, amiért rájuk szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor az intézkedés révén a gazdaság szereplői kevésbé lesznek érdekeltek abban, hogy környezetvédelmi szempontból alulszabályozott, kisebb adókat kivető országokba vigyék termelésüket.

Azonban a szabályozás kialakítása számos nehézségbe ütközik. Egyrészt ki kéne számolni, hogy mennyire szennyezően termelik meg az EU-n kívülről érkező termékeket, ami egyáltalán nem könnyű feladat.

Másrészt a környezetvédelmi határadó bevezetését (carbon border tax) megnehezítheti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozása is, amely alapján nem lehet diszkriminálni a külföldi termékeket. Igaz,  a szén-dioxid-adóztatás – aminek egy formája az EU-s kibocsátási rendszer – beleférhet, ugyanis a környezetvédelmi szabályokat elfogadja a WTO, ha azoknak nem a leplezett protekcionizmus a céljuk.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot kormányzati programba A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam