2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyező égetés helyett kötelező jótékonyság

Nem lehet többé elégetni az eladatlan nem élelmiszer jellegű termékeket Franciaországban a francia parlament alsóházának jóváhagyására váró törvény szerint, amely a luxusipari cégekre is vonatkozna.

Ha a francia nemzetgyűlés is jóváhagyja a szenátus új tör­vényjavaslatát, akkor Franciaország – a világon elsőként – törvényben tilthatja be az eladatlan nem élelmiszer jellegű termékek megsemmisítését. Az új szabályozás évente csaknem egymilliárd eurónyi (nagyjából 330 milliárd forint) árut ment majd meg a kidobástól és a megsemmisítéstől – írja a The Guardian alapján a Világgazdaság.

Brune Poirson francia környezetvédelmi miniszter szerint

legalább két Eiffel-toronnyi kidobásra szánt cipő és ruha keletkezik minden évben a francia kereskedelemben.

Franciaországban korábban már törvényi szabályozás született arról, hogy a szupermarketek nem semmisíthetik meg az eladatlan élelmiszereket.
A regula arra kötelezi őket, hogy jótékony célokra adományozzák az el nem adott ételeket-italokat. Ez egyébként rövid távon mintegy 30 százalékkal növelte a jótékony célú élelmiszer-adományok mennyiségét.

Az új szabályozás, amely a franciák hulladékkezelésről és körkörös gazdaságról szóló törvénycsomagjának része,  a kozmetikumokat, a ruházati termékeket, a textíliákat, az elektronikai berendezéseket és a műanyag termékeket is érinti. A törvény kötelezi a gyártókat, importőröket és forgalmazókat – az online eladókat is –, hogy vagy hasznosítsák újra, vagy pedig adományozzák el a kidobásra ítélt termékeket.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam