2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csodavárás buktatóiról

Lehet kezelni a klímaválságot a termelés és fogyasztás jelenlegi modelljének megváltoztatása nélkül?

Kutatók, környezetvédők és civil szervezetek évtizedek óta arra figyelmeztetnek, hogy a termelés és a fogyasztás jelenleg uralkodó modellje jelenti a klímaválság gyökerét – szögezi le írásában Karin Nansen, a Friends of the Earth International elnöke, akinek gondolatait a Project Syndicate nyomán a Világgazdaság közölte.

Jelenleg csupán száz vállalat fedi le az üvegházhatású gázok (ÜHG) emissziójának 71 százalékát. Az emberek legvagyonosabb 10 százaléka az ÜHG-emisszió mintegy 50 százalékáért felelős. Ráadásul a gazdasági rendszereket érintetlenül hagyó klímavédelmi megoldások Nansen szerint szintén a problémáért felelős szereplők anyagi érdekeit szolgálják.

Vagyis szerinte tévúton járunk, amikor a klímaváltozás kezelést olyan geomérnökségi technológiáktól várjuk, amelyek „nem bizonyítottak, nem biztonságosak és nem reálisak.”

A geomérnökségre építő klímavédelmi megoldások a légkörbe juttatott aeroszoloktól a napsugárzást visszaverő tükrökig Fotó: shutterstock.com

Példaként a bioenergiához kapcsolt szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiát (BECCS) említi: ez bizonyos növények biomasszaként való termesztését és energiacélú elégetését jelenti, a folyamatban termelődő szén-dioxid leválasztása és tárolása mellett.

A szükséges mértékű biomassza előállítása azonban hatalmas területeket igényelne, amelyekre sokkal inkább az emberiség élelmiszer-ellátásához lenne szükség.

Nansen leszögezi: eljött az idő, hogy azok, akik a klímaválságot okozták, felelősséget vállaljanak a kezelésében. A fejlett országok kormányainak az emisszió drasztikus csökkentését célzó folyamatok élére kell állniuk oly módon, hogy közben az energia-, a közlekedési, az élelmezési és a gazdasági rendszerük átfogó átalakítását hajtják végre.
Ez lenne a feltétele annak, hogy a jövőben az üzleti érdek ne élvezzen elsőbbséget a környezeti fenntarthatóság és az emberi jogok szempontjaival szemben.

Neked ajánljuk
Sikeresen teljesítette klímavédelmi vállalásait a Facebook Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták? Kis zöld könyv – kalauz a fenntartható élethez Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam