2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

New York állam kontra Exxon Mobil

 A vád szerint a tőzsdei cégként működő olajipari óriásvállalat félrevezető információkat közölt környezetvédelmi költségeiről.

New York állam főügyésze 2018-ban nyújtotta be bírósági keresetét, amelyben pénzügyi csalással vádolta az Exxon Mobilt. Az ügy tárgyalása kedden kezdődik egy New York-i bíróságon. A BBC által idézett elemzők szerint a New York állam kontra Exxon Mobil per precedensértékű lehet az éghajlatváltozásért nagymértékben felelős cégek és iparágak elszámoltatásában – írja a Qubit.

Az Exxon Mobil szerint minden fontos információt megosztottak a befektetőikkel, a vád pedig egyértelműen politikai.

Az Exxon Mobil Illinois állambeli olajfinomítója Fotó: Juliana Rotich/flickr.com

Ahogy arra a Qubit. cikke is rámutat, már 2015-ben bebizonyosodott, hogy az Exxon Mobil 1977 óta tisztában volt a tevékenysége által okozott károkkal.

Bő egy évtizeddel az előtt, hogy a klímaváltozás egyáltalán közéleti témává vált volna, az Exxon kutatóprogramot indított, hogy felmérje, mennyire terheli a légkört és az óceánokat az emberi tevékenység nyomán a légkörbe bocsátott szén-dioxid-többlet.

A vállalatvezetők azt remélték, kutakodásuk bebizonyítja, hogy üzleti tevékenységük nem veszélyes a Földre nézve. Miután nem ez történt, pénzt és energiát nem kímélve igyekeztek elterelni a gyanút az olajvállalatok tevékenységéről. 

Az amerikai olajóriás bábáskodása mellett jött létre például 1989-ben félszáz olaj-, gáz- és széntermelő, valamint autógyártó nagyvállalat közreműködésével a Globális Klímakoalíció, aminek egyetlen célja az volt, hogy kétségeket ébresszen a globális felmelegedés egyre növekvő számú bizonyítékainak tudományosságával szemben. 

Neked ajánljuk
Csak szavakban fenntartható a zöld újraindítás? Együttműködésben a zöld közbeszerzésekért Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam