2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható pálmaolaj fából vaskarika?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete számos hazai szervezettel együtt pálmaolajmentes kampányba kezdett: arra szólították fel a kereskedőket, tegyék könnyebbé, hogy vásárlóként a pálmaoljamentes terméket választhassuk. A felhívásra reagált a Magyar Édességgyártók Szövetsége: ők úgy vélik, a pálmaolajnak nincs reális alternatívája, a fenntartható pálmaolaj viszont jó megoldás – szerintük.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, nyár végén a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Jane Goodall Intézet, a Humusz Szövetség, a Felelős Gasztrohős, a SzóKiMondóka és a Magyar Természetvédők Szövetsége  nyílt levélben arra kérte (első körben) a Lidlt, az Aldit és a Spart, hogy pálmaolajmentes polcok felállításával tegyék könnyebbé a vásárlók számára a pálmaolajmentes termékek elérését. 

A Magyar Édességgyártók Szövetsége a felhívásra reagálva kijelentette: a pálmaolajnak jelenleg nincs reális alternatívája, máshogyan képtelenség lenne kielégíteni közel 8 milliárd ember jelenleg pálmaolajból kielégített szükségletét. Szerintük ezért a fenntartható pálmaolaj a megoldás.

De lehet fenntartható a pálmaolajipar?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint amikor a gyártók fenntartható pálmaolajat emlegetnek, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) minősítésére gondolnak, a sajnálatos tény pedig az, hogy az RSPO-tanúsítvány több sebből vérzik.

  • Az RSPO nem támaszt elég szigorú feltételeket. A szabályok önként vállaltak, áthágásuk szankciók nélkül marad, és nem jár feltétlenül az RSPO-minősítés megvonásával.
  • Ha összekevernek fenntartható termelésből származó pálmaolajat nem fenntartható termelésből származó pálmaolajjal, a keverék is megkapja az RSPO-minősítést.
  • A pálmaolaj nem egészségesebb más hasonló termékeknél, sőt. Az édesipari szövetség a többi olajnál egészségesebbnek nevezi a pálmaolajat, más források szerint azonban a pálmaolaj magas telítettzsírsav-tartalma vérkoleszterinszint-növekedést okozhat. Ezenfelül a finomítási eljárás során a többi növényi olajhoz képest kiemelt mértékben keletkeznek olyan zsírsavészterek, amelyek rákkeltő besorolást kaptak.
  • A pálmaolaj a világon az erdőégetések egyik fő oka. A jelenleg is pusztító őserdei erdőtüzek oka jellemzően a termőterületért folytatott szándékos gyújtogatás. 
Olajpálma-ültetvény Malajziában Fotó: Craig/Wikimedia Commons

A megoldás a helyi olaj

A pálmaolaj alternatívája csak olyan olaj lehet, amely a felhasználás helyének éghajlatán megterem. Habár a hektáronkénti hozama a repcének, szójának és napraforgónak alacsonyabb, mint az olajpálmának, a trópusi esőerdők produktuma általában is nagyobb, mint az a mi éghajlati viszonyaink között lehetséges. 

Mindenkinek magának kell eldönteni, miről hajlandó lemondani az élhető jövő érdekében. A feldolgozott élelmiszerek – zömében ezek előállítása igényel pálmaolajat – összetételük, szállításuk és tartósítóanyag-tartalmuk miatt nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé. Ezért érdemes megfontolnunk, hogy lemondjunk azokról az édesipari termékekről, amelyek pálmaolajat tartalmaznak, vagy más olyan összetevőt, ami hosszú utat tesz meg az asztalunkig.

Neked ajánljuk
Nemzetközi zöld programot indít a Garnier Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Te milyen fogyasztó vagy? Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam