2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jegybankok is tehetnek a klímavédelemért?

A fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos megfontolások egyre több jegybanki vezető döntéseiben kapnak teret.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank új elnöke monetáris eszközökkel segítené elő a klímaváltozás elleni intézkedéseket:

Előnyben részesítené a zöldnek tekinthető vállalatok kötvényeinek vásárlását, illetve kerülné a légkört szennyező cégek értékpapírjait.

Lagarde már az IMF igazgatójaként is kiemelt érdeklődést mutatott a klímaváltozás veszélye iránt, vélhetően azért, mert a globális felmelegedést az emberi civilizáció létét fenyegető veszélynek tekinti, amelynek elhárítása felülírja a monetáris politika semlegességének követelményét.

A környezet érdekének pénzügyi szempontok elé helyezése azonban nem talált egyöntetű fogadtatásra – derül ki a Napi.hu cikkéből. Jens Weidmann, a német jegybank elnöke szerint a beavatkozás sértené a piaci semlegesség európai uniós alapelvét, és attól is tart, hogy a jegybankok túlvállalják magukat azzal, ha nyakukba veszik a klímaváltozás megakadályozásának ügyét.

Mark Carney, a brit jegybank elnöke is tekintetbe veszi intézkedései során a klímával kapcsolatban zajló folyamatokat: szabályozóként a központi bank a jövőben a pénzintézetek klímaváltozással szembeni ellenállóságát is vizsgálni fogja, de nem hangsúlyozza nyíltan, hogy bankjuk monetáris politikáját a globális felmelegedés megelőzésének szolgálatába állítanák.

Neked ajánljuk
A Bosch nem hisz a szigorú klímacélokban A válságkezelés veszélyezteti a klímavédelmi törekvéseket A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam