Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld befektetők a környezetkárosító cégek ellen

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek.

A tudatos alapkezelők számának növekedésével egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének. Részben erre válaszul néhány alap irányt váltott: amellett, hogy a rájuk bízott pénzt a fenntartható fejlődés elveinek megfelelő vállalatokba fektetik, elkezdték shortolni a környezetet károsító cégek részvényeit – számolt be a Bloomberg nyomán a G7.

Vagyis akkor érnek el nyereséget, ha ezeknek a papíroknak esik az árfolyamuk.

Chad Slater, a Morphic Asset Management egyik fenntarthatóságra fókuszáló alapjának vezetője példaként elmondta: a működésükhöz köthető magas kibocsátás miatt shortol egy kínai, széntüzelésű hőerőműveket üzemeltető társaságot, a Huadian Powert, valamint az ausztrál nemzeti légitársaságot, és az általa okozott egészségügyi károk miatt az ismert üdítőital-család palackozásával foglalkozó ausztráliai Coca-Cola Amatilt.

nem csak a környezet jár jól

A fenntarthatóságra fókuszáló alapok népszerűsége részben annak köszönhető, hogy eddig gyakran sikerült lehagyniuk versenytársaikat.

A Morningstar kutatócég gyűjtése szerint indulásuk óta az ilyen alapok 73 százaléka felülmúlta a vele párba állítható, fenntarthatósági szempontot nem mérlegelő versenytársát.

A fenti folyamatok egyre nagyobb nyomás alá helyezik a környezetszennyező vállalatokat: a fenntarthatóság elveinek érvényesítése nélkül hosszú távú finanszírozásuk és működésük is veszélybe kerülhet.

Neked ajánljuk
Befektetések a változásba Mégsem olyan borús a felhőalapú tárolás jövője Vásároljuk és használjuk környezettudatosan a ruháinkat! Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam