2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feljövőben van a csomagolásmentes kereskedelem

Csehországban már nem csak ambiciózus kisvállalkozások igyekeznek kielégíteni a tudatos vásárlók igényeit. A nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt.

A samponos, tusfürdős, öblítős, mosószeres és mosogatószeres flakonok komoly környezeti terhelést okoznak, sokszor komolyabbat, mint a PET-palackok, mert szelektív gyűjtésük és újrahasznosításuk kevésbé megoldott. Ezért is nagyon fontos fejlemény, hogy Csehországban a dm tesztjei után most a Rossmann is bevezette az automata újratöltő berendezések használatát – adta hírül a cseh Novinky alapján a G7.

A vevők az első alkalommal 20 cseh koronáért (260 forintért) megvesznek egy üres flakont, amelynek vonalkódját a töltőautomata leolvassa, és a megfelelő termékkel tölti meg. A gép kinyomtatja a felhasználhatósági határidőt, amit a vásárló felragaszt a flakonra, a következő alkalomtól kezdve pedig már lehet a kiürült flakonnal menni a boltba, és újratölteni.

Csehországban úgy számolnak, hogy ha az automaták által kiszolgált háztartási termékeknél mindenki átállna az újratöltésre, akkor évente 5 ezer tonnával csökkenne a műanyagszemét mennyisége. 

A dm még csak teszteli a megoldást, de annyira jól fogadták a vevők, hogy jövő februártól elkezdik a szélesebb körű kiépítést.

Fotó: Novinky.cz/Rossmann/G7
Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam