2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor a nagyok tanulnak a kicsiktől

Az online kereskedelem térhódítása és a növekvő fogyasztói tudatosság egyaránt próbára teszi a több évtizedes múltra visszatekintő nagyvállalatok alkalmazkodóképességét. A fenntarthatóság kihívásaira választ kereső újoncok mutathatják meg nekik az alkalmazkodás új útjait, amelyekkel ráadásul kivezethetnek bennünket a környezeti válságból.

A svéd IKEA és H&M az elmúlt években euró-százmilliókat költött kockázatitőke-befektetésekre olyan cégekben, amelyek technológiája, illetve termékei segíthetnek nekik alkalmazkodni a drasztikusan változó fogyasztói szokásokhoz – írja a Financial Times alapján a Napi.hu.

A kiskereskedelmi óriások figyelmével kitüntetett startupok palettáján a fintech cégektől az újrafeldolgozással foglalkozó vállalkozásokon át az élelmiszeripari vállalatokig minden megtalálható.

Az IKEA és egy robotizált lakberendezéssel foglalkozó startup összefogásával megvalósult bútorterv Fotó: ikea.today

Az IKEA befektetett például a többfunkciós mechanikus bútorokat gyártó Ori Lottingba, az újrahasznosított anyagokból matracot készítő RetourMatrasba, de az indiai belsőépítészeti dizájncégbe, a Livspace-be is. A bútoróriás vezetője bizakodó:

„A megszerzett új cégek, illetve az együttműködések által sokat tanulunk arról, hogyan alakítsuk át tevékenységünket, hogy az fenntarthatóbb legyen.”

A H&M pedig eddig több mint 52 millió dollárnak megfelelő koronát invesztált 16 olyan vállalkozásba, amelyek a fenntarthatóbb ruhagyártási technológiákkal foglalkoznak – mint például a ruhafestéssel foglalkozó Colorfix, de sokat fektetnek fenntartható alapanyagokba is. Ezt példázza a Renewcell nevű svéd startuppal való együttműködésük is, amely újrafelhasznált textilből készít ruhákat.

Neked ajánljuk
A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam