2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor a nagyok tanulnak a kicsiktől

Az online kereskedelem térhódítása és a növekvő fogyasztói tudatosság egyaránt próbára teszi a több évtizedes múltra visszatekintő nagyvállalatok alkalmazkodóképességét. A fenntarthatóság kihívásaira választ kereső újoncok mutathatják meg nekik az alkalmazkodás új útjait, amelyekkel ráadásul kivezethetnek bennünket a környezeti válságból.

A svéd IKEA és H&M az elmúlt években euró-százmilliókat költött kockázatitőke-befektetésekre olyan cégekben, amelyek technológiája, illetve termékei segíthetnek nekik alkalmazkodni a drasztikusan változó fogyasztói szokásokhoz – írja a Financial Times alapján a Napi.hu.

A kiskereskedelmi óriások figyelmével kitüntetett startupok palettáján a fintech cégektől az újrafeldolgozással foglalkozó vállalkozásokon át az élelmiszeripari vállalatokig minden megtalálható.

Az IKEA és egy robotizált lakberendezéssel foglalkozó startup összefogásával megvalósult bútorterv Fotó: ikea.today

Az IKEA befektetett például a többfunkciós mechanikus bútorokat gyártó Ori Lottingba, az újrahasznosított anyagokból matracot készítő RetourMatrasba, de az indiai belsőépítészeti dizájncégbe, a Livspace-be is. A bútoróriás vezetője bizakodó:

„A megszerzett új cégek, illetve az együttműködések által sokat tanulunk arról, hogyan alakítsuk át tevékenységünket, hogy az fenntarthatóbb legyen.”

A H&M pedig eddig több mint 52 millió dollárnak megfelelő koronát invesztált 16 olyan vállalkozásba, amelyek a fenntarthatóbb ruhagyártási technológiákkal foglalkoznak – mint például a ruhafestéssel foglalkozó Colorfix, de sokat fektetnek fenntartható alapanyagokba is. Ezt példázza a Renewcell nevű svéd startuppal való együttműködésük is, amely újrafelhasznált textilből készít ruhákat.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam