2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon

„A fenntartható fejlődésért egy új együttműködési platformot indítunk Magyarországon Lean and Green néven” – jelentette be René van Hell, Hollandia budapesti nagykövete a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusán.

Hollandia gazdasága erősen épít a logisztikára, a munkahelyek 5 százalékát, a hozzáadott érték 10 százalékát adja a szektor, és ezt most fenntarthatóvá kell tenni – írja a Világgazdaság.

A logisztikát elsősorban a globalizáció és az urbanizáció határozza meg – szögezte le a nagykövet. Amszterdamban már robothajókkal szállítják az árukat, az embereket, ez annak köszönhető, hogy Hollandiában 11 logisztikával foglalkozó egyetem van, amelyeknek egyik fő célja hatékonyabbá tenni a szállítmányozást.

A Lean and Green egy Európa-szerte létező kezdeményezés, ami több mint 500 céget tömörít magába, mostantól 17 magyar cég is része ennek.

A Lean and Green célja nem a profitszerzés, hanem a fenntarthatóság elérése – mondta Wojciech Rydlichowski, a Chep Europe szenior menedzsere. A kezdeményezéshez bármilyen cég csatlakozhat, nincs mérethez kötve, a lényeg, hogy az alapkoncepcióhoz hű maradjon, vagyis a fenntartható fejlődést kiemelten fontosnak tartsa. A platformban részt vevő vállalatok jelentős része már most is csökkentette a karbonkibocsátását.

A legtöbb cég már 20 százalékkal mérsékelte a kibocsátását, és a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezmény óta eltelt öt év alatt a Lean and Greenhez tartozó cégek átlagosan 35 százalékkal vághatják vissza a CO2-szennyezésüket.

A vállalatok a folyamataik hatékonyságának fejlesztésével, csomagolóanyagok mennyiségének csökkentésével csökkentjük a karbonlábnyomukat – húzta alá Wojciech Rydlichowski. A műanyag palackok 20 százalékát hasznosítják újra, a cégek 79 százalékának jelentős tere lenne arra, hogy csökkentsék a kibocsátásukat. Emellett faültetési programmal ellensúlyozzák a CO2-kibocsátásukat. 

Neked ajánljuk
Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Fenntartható és szolidáris gazdaság megteremtését sürgette Ferenc pápa Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? Hulladékból villanyautó Az online térbe költözik a családszervezetek adventi gyűjtése is
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam