2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svéd jegybank is lép a klímáért

Két állam kikerült a svédek befektetési portfóliójából, mert nem vigyáznak eléggé a környezetre. Ha több befektető dönt így, komoly változásokat is elérhetnek.

A svéd jegybank azzal kezdte, hogy eladta ausztrál és kanadai Alberta kötvényeit. Majd Martin Floden, a Riksbank megbízott igazgatója bejelentette, hogy a jövőben nem is fektetnek olyan jószágokba, amelyek kibocsátói túl nagy klímalábnyommal rendelkeznek – számol be a FinTechRadar.

„Ausztrália és Kanada nem a klímáért végzett jó munkájukról ismeretesek. Az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázkibocsátásuk a legmagasabb a világon”

 – mondta Floden egy egyetemi előadáson, amely arról szólt, hogyan változtatja meg a monetáris politika a világot.

A svéd minősítésnek egyik ország sem örült. Keith Stewart, a kanadai Greenpeace energetikai szakértője szerint „a központi bankok emberei nem tipikus faölelgetők, ezért a politikusoknak figyelniük kellene, amikor ők kezdenek el államkötvényeket feketelistázni klímagondok miatt.”

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Klímavédő szemléletűek is támogatnak szennyező iparágakat Csak szavakban fenntartható a zöld újraindítás? Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Tovább a forrásra: fintechradar.hu
Vissza
Hírfolyam