2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőmérséklettel a kamatok is emelkedhetnek

A klímaváltozás befolyásolhatja a reálkamatok természetes szintjét, és ha a klímával kapcsolatos kockázatokat alulértékeljük, akkor egy hirtelen piaci korrekció a pénzügyi intézeteket nagy veszteségekbe lökheti – figyelmeztet Lael Brainard, az amerikai jegybank kormányzója.

Lael Brainard, az amerikai jegybank közgazdásza a Kílmaváltozás Közgazdasága című konferencián San Franciscóban beszélt a klímaváltozás monetáris politikára, a kamatokra és a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásáról – írja a Portfolio.

Brainard szerint 

A FED-nek, és általában a jegybankoknak nem is a klímaváltozás megakadályozásával kell foglalkozniuk, hanem inkább meg kell érteniük, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a gazdaságra.

A klímazavarok természetét és azok gazdasági kockázatát kell megérteniük annak érdekében, hogy a gazdaságpolitika hatásosan tudjon rá reagálni. Pontosan fel kell értékelniük az egyes természeti katasztrófák, mint például a hurikánok, tűzvészek és áradások gazdaságra gyakorolt hatásait.

Az amerikai jegybank épülete Fotó: AgnosticPreachersKid/WikimediaCommons

Brainard úgy látja, hogy a kamatok természetes szintjének (a klímaváltozás, az egyre gyakoribb hőhullámok által kiváltott) változása hatást gyakorolhat a gazdasági kibocsátásra és a munkaerő termelékenységére. Az energiaszektor változása, a biztosítási prémiumok növekedése és a klímaváltozásra fordított egyre növekvő kiadások komoly változásokat tartogatnak.

A FED-nek a felelőssége, hogy megvédje a pénzügyi rendszert a klímaváltozásból adódó negatív gazdasági sokkoktól, amelyek a természeti katasztrófáknak kitett eszközök károsodásából adódhatnának. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a pénzügyi szektort is felforgathatja Nem csak szavakban zöldül a Visa A klíma és a gazdaság ügye is nyerhet Az ember azt hinné, ilyen csak a mesékben létezik (képgaléria) Fenn a csodás északon – Szélsőségek hazája (filmsorozat)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam