2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőmérséklettel a kamatok is emelkedhetnek

A klímaváltozás befolyásolhatja a reálkamatok természetes szintjét, és ha a klímával kapcsolatos kockázatokat alulértékeljük, akkor egy hirtelen piaci korrekció a pénzügyi intézeteket nagy veszteségekbe lökheti – figyelmeztet Lael Brainard, az amerikai jegybank kormányzója.

Lael Brainard, az amerikai jegybank közgazdásza a Kílmaváltozás Közgazdasága című konferencián San Franciscóban beszélt a klímaváltozás monetáris politikára, a kamatokra és a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásáról – írja a Portfolio.

Brainard szerint 

A FED-nek, és általában a jegybankoknak nem is a klímaváltozás megakadályozásával kell foglalkozniuk, hanem inkább meg kell érteniük, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a gazdaságra.

A klímazavarok természetét és azok gazdasági kockázatát kell megérteniük annak érdekében, hogy a gazdaságpolitika hatásosan tudjon rá reagálni. Pontosan fel kell értékelniük az egyes természeti katasztrófák, mint például a hurikánok, tűzvészek és áradások gazdaságra gyakorolt hatásait.

Az amerikai jegybank épülete Fotó: AgnosticPreachersKid/WikimediaCommons

Brainard úgy látja, hogy a kamatok természetes szintjének (a klímaváltozás, az egyre gyakoribb hőhullámok által kiváltott) változása hatást gyakorolhat a gazdasági kibocsátásra és a munkaerő termelékenységére. Az energiaszektor változása, a biztosítási prémiumok növekedése és a klímaváltozásra fordított egyre növekvő kiadások komoly változásokat tartogatnak.

A FED-nek a felelőssége, hogy megvédje a pénzügyi rendszert a klímaváltozásból adódó negatív gazdasági sokkoktól, amelyek a természeti katasztrófáknak kitett eszközök károsodásából adódhatnának. 

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam