2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar cégek lemaradásban vannak a környezetvédelem terén

A környezetvédelmi jogszabályok száma olyan ütemben növekszik, hogy alig tudják követni és betartani őket a hazai vállalatok.

A környezetvédelmi előírások betartása mára nem csak a környezet és a klíma sürgető állapota vagy a lehetséges büntetések elkerülése miatt fontos: egyre több szektorban erősödik a nyomás a fogyasztói oldalról és a helyi közösségek irányából is, így már az üzleti érdekkel sem ellentétes a zöld szemlélet – írja a Marketing&Média Online.

Bár Magyarországon, ahogy világszerte, számos törvény és más szabályozás születik a környezetvédelem területén, ezek gyakorlatba való átültetése nem valósul meg hatékonyan.

Ezt részben a dedikált minisztérium hiánya is okozhatja. Ugyanakkor egy Európai Bizottság által készített tanulmány szerint az egész unió területén évente körülbelül 55 milliárd euró költséget és elmaradt hasznot jelent, hogy a kitűzött környezetvédelmi célok nem valósulnak meg.

Mint egy zöld labirintus... Fotó: pxhere.com

A vállalatoknak sokszor kihívást jelent, hogy a működésüket szüntelen összhangban tartsák az aktuális környezetvédelmi szabályozásokkal. Ahogy Jenei Attila, a Denkstatt Hungary üzletágvezetője – aki maga is évek óta kínál megoldást hasonló problémákra havi jogszabályfrissítéssel és hírlevéllel – rámutatott:

„A szabályok rendkívül nagy száma és terjedelme komoly nehézséget jelent; Magyarországon környezet-, munkavédelem és energetika területén mintegy 500 jogszabályt és 2500 kötelezettséget kell figyelembe venni, de már egy kis-közepes vállalkozásnak is 1800 különböző kötelezettsége van, amelynek már csak a nyomon követése is rendkívül erőforrás-igényes.”

Neked ajánljuk
Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket A válságkezelésre szánt milliárdok felhasználásakor a klímát is szem előtt kell tartani Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szardínia, a sokarcú sziget (természetfilm) TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó)
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam