2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Petícióban sürget mielőbbi lépéseket több óriáscég a globális felmelegedés ellen

A Nemzetközi Energiaügynökségen egyre nagyobb a nyomás azért, hogy vizsgálja felül korábbi becslési gyakorlatát a világ várható fosszilisenergiaforrás-igényéről, és helyezze a hangsúlyt a 2015-ös párizsi klímaegyezmény betartására a katasztrófa elkerülése érdekében.

Óriáscégek és biztosítók vezetői is aláírták azt az azonnali intézkedést sürgető dokumentumot, amely a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetőjét, Fatih Birolt szólítja meg – írja a Reuters nyomán a Piac és Profit

Az IEA által évente elkészített ’World Energy Outlook’ mindig felméri a világ várható energiaigényét, ezzel formálva a piac és a befektetők hozzáállását a megújuló és fosszilis energiaforrásokhoz. A levél aláírói szerint ugyanakkor sokkal komolyabb állásfoglalásra lenne szükség attól a szervezettől, amely a világ hozzáállását nagyban formálja a globális felmelegedés kérdésében.

A kritikusok azt szeretnék, hogy a jelentés az eddigi metódus helyett a jövőben a megújuló energiaforrások népszerűsítésére fókuszálna, valamint arra, hogy minél jobban megvizsgálják a kőolaj és földgáz használatának potenciális kockázatait.

A legutóbbi World Energy Outlook részben teljesítette ezt a követelést. Levezettek benne egy olyan elméleti esetet, amelynek megvalósításával elérhető lenne a klímaegyezmény teljesítése, ám ez több kulcsponton sem volt elég konkrét.

Ezért azt követelik, hogy a következő kiadvány fókuszáljon egyöntetűen arra, hogy az országoknak és a nagyvállalatoknak mit kéne tenniük a 2015-ben kitűzött célok eléréséhez.

A levelet, amelynek aláírói közt olyan cégek vezetői szerepelnek, mint az Allianz, az Unilever vagy éppen a dán energiaszolgáltató Ørsted, valamint az ENSZ emberjogi biztosa és volt klímaügyi főnöke, már megkapta az Energiaügynökség.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg! Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam