2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a befektetők is zöld szemüvegen át nézik a világot

A befektetők szemében is nő a környezettudatosság szerepe, így az azonos kockázattal és hozamlehetőséggel rendelkező befektetések közül már gyakran a zöldebbet választják, akár a megtérülést illető kisebb kompromisszum árán is. A válaszul megjelenő zöldkötvények előtt óriási növekedési pálya állhat.

Annak érdekében, hogy egyesítsék a magán- és állami szektor erejét a klímaváltozás elleni küzdelemben, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) 2008-ban, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) 2010-ben indította útjára a világ első zöldkötvényprogramját – idézi fel a Portfolio.

Ezek a klímaváltozás elleni küzdelmet célzó pénzügyi instrumentumok egyszerű kötvények, azzal a különbséggel, hogy dedikáltan olyan új vagy már létező projektek finanszírozására lettek kibocsátva, melyek pozitív hatással vannak a környezetre.

Elsősorban megújuló energia, energiahatékonyságot javító, passzív házakat fejlesztő és egyéb, a környezetre nem ártalmas ügyek kapnak helyet a listán.

Burjánzó hozamok (és természet) Fotó: shutterstock.com

A zöldkötvény kibocsátója előre meghatározza a kölcsönbe kért pénz felhasználásának célját és módját. Köteles a befektetőket informálni a környezet fenntarthatóságának biztosításáról, bizonyítania kell, hogy a finanszírozni tervezett projekt beleesik egy előre meghatározott környezetvédelmi kategóriába, továbbá ismertetni kell a működés során a potenciálisan fellépő környezeti és társadalmi kockázatokat.

A zöldkötvénypiacon exponenciális növekedést figyelhettünk meg az elmúlt években, ami elsősorban a vállalati kötvénykibocsátásoknak volt köszönhető. Az éves kibocsátási volumen világviszonylatban bőven 150 milliárd dollár fölé emelkedett.

Az átláthatóság, a kiszámítható működés és a hatások megfelelő mérése érdekében a kibocsátók, jegyzők és befektetők egy csoportja összeállt, és 2014-ben létrehozták a zöldkötvény-kibocsátás általános szabályrendszerét. Javaslataikban kitértek a felhasználási célok, valamint a támogatandó projektek kiválasztásakor alkalmazott kritériumok bemutatásának fontosságára, a kibocsátás során begyűjtött források kezelésére és a projektekkel kapcsolatos folyamatos jelentési kötelezettségre.

Neked ajánljuk
Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Javult Magyarország ökológiai termelékenysége Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam