2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy jövő előtt állnak a környezeti hasznot is hozó befektetések

Az impact investmentnek, amit hazánkban többek között az Alteo képvisel, hatalmas piaca van. Nagyon nehéz a pontos méretét megbecsülni, azonban a Világbank szerint a magánszektornak óriási az érdeklődése a fenntartható befektetések iránt, amelyek értéke 2018-ban meghaladta a 26 000 milliárd dollárt.

A fenntartható befektetések piaca jóval nagyobb, mint azt pár éve sejteni vélték, ugyanis a korábbi előrejelzésekben nem került figyelembevételre, hogy a magánszektor is jelentős mértékben felsorakozhat a fenntartható fejlődési célkitűzések mögött – írja a Portfolio.

Az impact investment olyan befektetés, mely mérhető társadalmi, környezeti hasznosságot teremt megfelelő pénzügyi hozam elérése mellett. Átlagos vagy azt meghaladó piaci hozamot is el lehet ilyen befektetésekkel érni, de akár még kisebb megtérüléssel is megérheti egy projektet megvalósítani a pozitív externáliáknak köszönhetően.

Az elmúlt években igen szélessé vált a fenntartható tevékenységek köre, sőt számos zöldbefektetés képes már normál piaci hozamszintet produkálni.

A Világbank zöldbefektetésekkel foglalkozó elemzésében azt vizsgálta, hogy versenyképes hozamok biztosítása mellett mekkorára nőhet az iparág, illetve hogy a piacon fellelhető hozam-kockázat alternatíváknál kedvezőtlenebb projektek esetén mekkora lehet a kereslet a fenntartható befektetések iránt.

Fotó: shutterstock.com

Az első esetben 29 százalékra volt becsülhető a társadalmi felelősséget is figyelembe vevő befektetések iránti kereslet.

A becslés szerint a háztartások még ebben az esetben is ide fektetnék a vagyonuk 19 százalékát, amennyiben a fenntartható befektetésekkel a piacinál csupán alacsonyabb hozamú lehetőségek lennének elérhetők.

A Világbank becslése szerint a tőzsdén kívüli piacon 5100 milliárd dollár, a tőzsdén jegyzett piacon pedig több mint négyszer akkora, 21 400 milliárd dollár lehet a fenntartható befektetések iránti kereslet.

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam