2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a magyar befektetők pénze is fialhat környezettudatosan

Bár a piacon évek óta elérhetők a környezeti és egyéb fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező befektetési alapok, népszerűségük az utóbbi hónapokban nőtt meg igazán: idén annyi pénz folyt be ezekbe a befektetésekbe, mint az utóbbi tíz évben összesen.

A  finanszírozásra kerülő vállalatokat környezeti, társadalmi felelősségvállalásuk és vezetői gyakorlatuk alapján megválogató ESG-alapok jelentős hozamnövelő potenciállal bírnak. 

Az elmúlt három év során az ilyen szempontok szerint működő alapok kezelt vagyona több mint triplájára nőtt, október végén 683 milliárd dollárt ért el világszerte.

A mostani növekedés ütemével számolva pedig két év alatt ezermilliárdra is rúghat. A Portfolión Árgyelán Ágnes összegyűjtötte azokat az ESG-alapokat, amelyekkel a magyar befektetők is környezettudatos vállalatokat támogatva gyarapíthatják megtakarításaikat:

  • CPR Invest – Climate Action (Amundi Alapkezelő): Szektortól függetlenül kizárólag olyan vállalatokba fektet, amelyek az üzleti tevékenységük során nagy hangsúlyt fektetnek a globális felmelegedés lassítására és a saját szektoruk megújítására. Itthon az UniCreditnél megvásárolható.
  • ESPA WWF Stock Environment (ERSTE): Az alap célja, hogy részesedést szerezzen a környezetvédelmi technológiai szektor vállalatainak növekedéséből. A következő területekre fókuszál: vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás, megújuló energiaforrások, energiatakarékosság.
  • Erste Responsible Stock America (ERSTE): Hosszú távú tőkenövekedést megcélzó részvényalap, amely vagyonát az észak-amerikai részvénypiacokba fekteti.
  • Sustainable Water & Waste Fund: (Fidelity International): A portfóliókezelő a víz- és hulladékgazdálkodási ágazathoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások tervezésében, előállításában vagy értékesítésében érintett globális vállalatokba fektet.
  • K&H fenntartható fejlődés vegyes alapok alapja (K&H): Az alap célja, hogy a hazai befektetők számára könnyen és rugalmasan, akár már kis összeg befektetésével egy olyan portfóliót tegyen elérhetővé, amely megfelel a hosszú távú fenntarthatóságot és társadalmi felelősségvállalást középpontba helyező SRI keretrendszernek.

A Portfolio cikkéből további ESG-alapokat, illetve a fenntarthatósághoz kapcsolódó tematikus alapokat is megismerhetnek az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam