2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges üzleti modellel a végeláthatatlan ruhahalmok ellen

Érdekes vállalást jelentett be a H&M Kínában: a világszinten második fast fashion vállalat három hónapos próbamegállapodást kötött a kínai YCloset nevű ruhakölcsönző platformmal.

Az YCloset Kína legnagyobb ruhamegosztója, 15 millió felhasználóval vannak jelen a piacon, akik havi díj fejében egy halom ruhadarabhoz férnek hozzá. 499 jüan (kicsit több mint 21 ezer forint) fejében az előfizetők korlátlan mennyiségű ruhát és kiegészítőt használhatnak, melyek szállításáért és tisztításáért már nem kell külön fizetniük – írja a Forbes.

A cég szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy fenntartható módon tisztítsák a ruhákat, sőt maga a közösségi ruhakölcsönzés mint üzleti modell is sokkal környezetbarátabb, mint mikor valaki rendre új ruhákat vásárol.

Az ENSZ szerint a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok éves összmennyiségének 10 százaléka a ruhaipartól ered. Ha kevesebb ruhát kellene gyártani, ez az arány jelentősen csökkenne. Az olyan márkák viszont, mint a fast fashion H&M, nagy mennyiségben állítanak elő viszonylag megfizethető ruhákat, amikből a vásárlók sokat, sokszor vesznek – a teljes ruhapiac idén 2,5 billió dollárt ért. Kritikusaik szerint ezek a cégek fenntarthatatlan stratégiát követnek, ezen változtatna most a H&M.

Fotó: pexels.com

Nem a kínai YCloset az egyetlen előfizetési rendszer, amire ráállt a svéd cég: november végén indították el saját kölcsönzői üzletágukat, ami kizárólag Svédországban érhető el, és darabonként bérelhető tételekkel működik.

A bérlés üzletnek sem utolsó: mivel a vásárlók egyre környezettudatosabbak, a használtruha-piac is felfelé tör, elemzők szerint 2028-ra, azaz kevesebb mint tíz év múlva csak Amerikában 64 milliárd dollárt ér majd, szemben a 44 milliárdosra becsült fast fashionnel.

Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról A H&M új kollekciója újrahasznosított anyagokból készül Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam