2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldberuházásokkal minden szempontból jól járnánk, véli az MNB

„A zöld növekedési pályán elérhető egy környezetileg fenntartható gazdasági bővülés, amely nem követeli meg a gazdasági növekedés későbbi drasztikus visszafogását” – fogalmazott Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

A jegybank legújabb, Növekedési jelentés című kiadványának bemutatása kapcsán Balatoni András igazgató jelezte: fenntartható, zöld növekedési modellre kell átállítani a világgazdaságot, és benne a magyar gazdaság fejlődését, úgynevezett irányított technológiai váltásra lesz szükség.

Az ENSZ szakembereinek számítása alapján egy ilyen pályán globális szinten 2050-ig éves átlagban 4 százalékos gazdasági növekedés jelezhető előre, ami magasabb, mint a jelenlegi trendek folytatódását bemutató, alternatív forgatókönyvekben szereplő 2,5-3 százalékos érték.

Balatoni András rámutatott, az elmúlt évszázadokban soha nem látott fejlődést ért el az emberiség, ennek azonban nagyon jelentős környezeti kárai voltak, hozzátéve, hogy a környezeti hatások rövid és hosszú távon akadályozzák a további növekedést, ezért egy új, zöld növekedési pályára kell állítani a világgazdaságot.

Fotó: shutterstock.com

Napjainkban nem az a fő kérdés, mint a 80-as években, hogy elfogy az olaj, hanem az, hogy megőrizzük a biodiverzitást, a tiszta ivóvizet és a tiszta levegőt – hangsúlyozta Virág Barnabás. Aláhúzta:

a szénhidrogén-alapú növekedés zsákutca, a másik modell az, hogy zöld növekedési pályára állunk át. Ha folytatódik a szénhidrogén-alapú modell, akkor a klímaváltozás miatt egyebek mellett emelkedni fog a vízzel borított területek aránya, csökken a kalászos gabonák átlaghozama.

Ugyanakkor a zöld iparágak előretörésével a gazdaság szén-dioxid-kibocsátása a jelenlegi mintegy 37 milliárd tonnáról 20 milliárd tonnára mérséklődhet. A zöldberuházások éves növekedési ütemének 5 százalék körül kellene alakulnia, és átlagosan a GDP 2 százalékát kellene kitennie, a felzárkózó gazdaságokban ennél is többet, akár a GDP 5 százalékát is – idézi az MNB jelentését az MTI.

Neked ajánljuk
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Google A fenntartható gazdasági fejlődést elősegítő központ jött létre a Pannon Egyetemen Te milyen fogyasztó vagy? Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam