2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fair trade telefonnal a környezettudatos fogyasztók kegyeiért

A tulajdonos által is szervizelhető készüléket dob piacra a Vodafone Nyugat-Európában.

Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Írországban és az Egyesült Királyságban is piacra dobja a fair trade és könnyen szervizelhető mobiltelefonjairól ismert Fairphone legújabb modelljét a Vodafone – írja a Bloomberg alapján a G7.

A mobiltelefonok az átlagosnál jóval problémásabb termékek, ha a gyártásuk környezeti és társadalmi hatásait nézzük. Tele vannak olyan fémekkel, amiknek a kitermelése háborús állapotok fenntartásához járul hozzá, és a bányászok munkakörülményei is messze vannak a nyugati világban megszokottól.

A mobilok a gyakori szoftverfrissítések miatt gyorsan elavulnak, a termékek élettartamát ráadásul szervizeléssel sem könnyű meghosszabbítani, részben a termékek kialakítása, részben az alkatrészek hiánya miatt, ami hatalmas mennyiségű elektromos szemét termeléséhez vezet.

Az amszterdami Fairphone hat éve próbál ezen változtatni, egyelőre kevés sikerrel: bár modelljeiket több nagy kommunikációs vállalat forgalmazza, 2013 óta mindössze 175 ezer tudatos készüléket sikerült eladniuk, miközben csak tavaly a teljes globális piacon 1,6 milliárd mobil kelt el.

A Fairphone 3 Fotó: fairphone.com

A Vodafone döntése ígéretes lehetőség a Fairphone számára, mert a telekomcég az érintett országokban 80 millió előfizetővel rendelkezik, ráadásul a Fairphone 3 piacra dobása nagyszabású médiakampánnyal jár majd együtt. Az új készülék kizárólag fair trade forrásból származó és újrahasznosított anyagokból készül. Megvásárlásakor jár hozzá egy csavarhúzó is, aminek segítségével a felhasználó szét tudja szedni a készüléket, és ki tudja cserélni a gondosan különválasztott hét alap alkatrészt. A piacvezető telefonok esetében ez nem lehetséges.

Neked ajánljuk
Mit tehet a kreatív ipar a fenntarthatóságért – és mit tehet egy tematikus év egy bajban lévő iparágért? A humor és a technológia eszközeivel venné fel a harcot a klímaváltozással a Bosch Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam