2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható fejlődési célok teljesítéséhez a gazdaság szereplőire is szükség lenne

Bár a célokkal kapcsolatos tudatosság szintje általában véve jó, a célok elérését alááshatja a szükséges konkrét feladatokra, mérésre és szélesebb körű üzleti integrációra vonatkozó konkrétumok hiánya – derül ki a PwC fenntartható fejlődési célokkal foglalkozó éves jelentéséből.

Négy év telt el azóta, hogy az ENSZ mind a 193 tagállama egyhangúlag elfogadta a fenntartható fejlődési célokat. Noha világszerte a tagállami kormányoké a végső felelősség a célok megvalósításáért, azok a gazdaság szereplőinek támogatása nélkül nem teljesíthetők.

A PwC-nek a fenntartható fejlődési célokra vonatkozó nyilvános jelentéseket értékelő évenkénti felmérése – amelyet 31 országban 1141 tőzsdei cég, magánvállalkozás, illetve közszférában működő szervezet körében végzett – azt vizsgálja, hogy a vállalkozások a fenntartható fejlődési célokat milyen mértékben építették be vállalatirányítási, üzleti stratégiai és jelentési gyakorlatukba.

A gazdasági szereplők mintegy háromnegyede hivatkozott az FFC-kre nyilvános jelentéseiben, és alig több mint fele az éves jelentésében – azonban mindössze egy százalékuk számolt be a vonatkozó célkitűzések megvalósítása felé tett előrehaladást alátámasztó mennyiségi intézkedésekről.

14 százalék említett konkrét SDG-célkitűzéseket: ezek közül 39 százalék határozott meg minőségi, 20 százalék pedig mennyiségi célokat. A fenntartható fejlődési célokat megemlítő vállalkozások mindössze 34 százaléka (az összes vizsgált cég 25 százaléka) tette ezt a jelentései üzleti stratégiával foglalkozó fejezeteiben.

„A vállalatok kezdik rangsorolni az általuk relevánsnak tekintett célokat, ám kevés jel mutat arra, hogy a célok megközelítésével kapcsolatban integrált gondolkodásmódot követnének” – mondta el a Major Andrea, a PwC Magyarország cégtársa.

Neked ajánljuk
Nemzetközi zöld programot indít a Garnier Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Te milyen fogyasztó vagy? Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam