2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfizetik a zöldre mosás árát

Egyre nagyobb mennyiségű tőke áramlik az olyan cégek részvényeibe, amelyek azt állítják magukról, hogy tevékenységük fenntartható. A shortolásra játszó befektetési alapok most azokra vadásznak, akik csak hirdetik ezt magukról, a valóságban azonban nem tesznek ezért semmit.

Újfajta célpontokat kezdenek el kiszemelni maguknak a hedge-fundok: azokat a cégeket, amelyek csak szavak szintjén tesznek működésük fenntarthatóságért – írja a Reuters nyomán a Napi.hu.

Az elmúlt években több ezer milliárd dollárnyi tőke áramlott olyan vállalatok részvényeibe, amelyek azt állították magukról, hogy komoly lépéseket tettek és tesznek működésük fenntarthatóvá tétele érdekében.

Ha egy cég ilyen bejelentést tesz, az a részvényeinek árazásában és a befektetési hajlandóságban is gyorsan jelentkezik – ezért nagy a kísértés, hogy a vállalatok a valós törekvések fedezete nélkül egyszerűen „zöldre mossák” magukat.

Emiatt a befektetők sokszor nem tudják, hogy a részvény mögött álló cég a valóságban mennyire felel meg az elvárásoknak. 

Így kelti fel a fenntarthatóság területén tapasztalt félretájékoztatás egyéb, pénzügyi és működési hiányosságokkal együtt a shortolásban – árfolyamesésre játszó részvényügyletekben – érdekelt alapok étvágyát.

A környezetbarát működés kritériumainak jól lehatárolt, kézzelfogható, ellenőrizhető meghatározásából minden piaci szereplő, de ami még fontosabb, az emberiség és a bolygó többi lakója is sokat profitálna.

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam