2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdasági szereplők sem hagyhatják figyelmen kívül a klímaválságot

A globális befektetési intézményrendszer által kezelt befektetői vagyon jelentős része elértéktelenedhet, ha a vállalatok nem igazítják befektetési stratégiájukat a fenyegető éghajlati válsághoz és az ennek megelőzését célzó klímavédelmi célkitűzésekhez a Bank of England kormányzója szerint.

Mark Carney, aki jövőre távozik a brit jegybank éléről, és az ENSZ globális klímavédelmi különmegbízottjaként dolgozik majd, a BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: a világ legnagyobb nyugdíjalapjainak befektetési terveit vizsgáló legutóbbi tanulmány alapján a tervek megvalósításának 3,7-3,8 fokos átlagos globális felmelegedés lehet a következménye.

Ha a fejlesztés alatt álló és művelés alá vont nyersolaj- és földgázlelőhelyek teljes tartalékát kitermelik és elégetik, semmiképpen nem teljesíthetők a klímavédelmi célok.

Ennek alapján a művelés alatt álló szénlelőhelyeknek akár a 80 százaléka, a kifejlesztett olajmezők fele „befulladhat” befektetési szempontból. Carney szerint ez azt jelenti, hogy ha az intézményi befektetők nem alakítják a klímavédelmi célkitűzésekhez befektetési stratégiájukat, az alapokban kezelt befektetői vagyon – amely végső soron magánszemélyek pénze – jelentős részben elértéktelenedhet.

A Bank of England kormányzója szerint jelenleg 120 ezer milliárd dollárnak megfelelő tőke vár a bankokban és az alapkezelők portfólióiban arra, hogy a vállalatok kidolgozzák befektetési terveiket a klímavédelmi célkitűzésekkel összefüggésben, ez a tervezési tevékenység azonban nem halad elég gyorsan.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam