2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még nem tudjuk, hogy hasznosítható a szén-dioxid

Ha létezne olyan technológia, amellyel jövedelmezővé válna a szén-dioxid hasznosítása, tolonganának a jelentkezők a világ megmentésére. De melyik területeken hasznosulhatna az üvegházhatású gáz?

Ha lennének ilyen termékek és nyersanyagok, akkor a szén-dioxidot tisztán piaci alapon is megérné leválasztani a légkörből. A világ nagyvállalatai nyereségforrásként tekinthetnének a szén-dioxidra, és egymással versenyeznének a készletekért, márpedig az nagyrészt a levegőben vagy a füstgázokat elvezető ipari kéményekben van – írja a G7.

Torontáli Zoltán írása egy Nature-ban publikált tanulmány eredményeit ismerteti, amely 11 ezer szakmai közleményt összevetve azonosította a szén-dioxid hasznosításán alapuló ígéretes eljárásokat, és azt is megvizsgálták, mekkora állami támogatás árán válhatnának nyereségessé:

 • Lehet vegyipari alapanyag
  Az üvegházhatású gázból készülhet például a műtrágyák alapanyagául szolgáló karbamid. Csakhogy előállítása rendkívül energiaigényes, a végtermék használata során pedig a tárolt szén-dioxid további káros gázok kíséretében visszajut a légkörbe. A metanol előállítása nem gazdaságos, szemben a poliollal – csakhogy ez a más szempontból súlyos környezeti terhet jelentő műanyagok alapanyaga.
 • Készülhet belőle üzemanyag
  Metanol, de metán (azaz földgáz) és mindenféle szintetikus benzin is viszonylag könnyen készíthető szén-dioxidból. Azonban az üzleti és a környezetvédelmi szempontok az üzemanyagoknál kizárólag akkor érnek össze, ha az üzemek nagyon olcsó és megújuló forrásból származó energiát használnak.
 • Termeszthetünk vele algát
  A mikroalgák a környezetükben lévő szén-dioxid 10 százalékát is képesek megkötni, ami kiugróan magas arány. Az algák bioüzemanyagok, magas piaci értékű szénhidrogének, fehérjék vagy akár műanyag alapanyagok előállítására is használhatók. Az üzletileg nyereséges eljárások azonban itt is hiányoznak még, kidolgozásuk pedig rendkívül költséges lenne.
 • Építhetünk rá
  Ha a beton keverésénél kristályos állapotba hozott szén-dioxidot is tesznek a masszába, akkor egyrészt kevesebb cement kell az elegybe, másrészt kedvezőbb tulajdonságai lesznek a kész betonnak. Csakhogy a cement előállítása irtózatos mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár...

A további lehetséges eljárásokról és azok buktatóiról a G7 oldalán olvashat.

Fotó: Zappys Technology Solutions/flickr.com
Neked ajánljuk
A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem Jelentős gazdasági károkat okoztak a környezeti katasztrófák 2020-ban Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam