2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan indulhat be itthon is a körforgás?

Elkészült a körforgásos gazdaság hazai helyzetéről szóló kiadvány, amely a több mint egy éve alakult Körforgásos Gazdaság Platform által végzett felmérés eredményeit tartalmazza. Kiderült, milyen tényezők segítenék az erőforrás-takarékos megoldásokra való áttérést.

A Körforgásos Gazdaság Platform a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szakmai vezetésével és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai támogatásával készített felmérést készített a gazdaság hazai potenciáljáról. A kutatás célja a legfontosabb kihívások azonosítása és a már megvalósult üzleti megoldások feltérképezése volt – írja a Portfolio.

Bár a nemzetközi tapasztalatok szerint a körforgásos projekteket alkalmazó vállalatok több mint felénél nőtt a profit, a hazai válaszadók 38%-a kiadásként tekint a körforgásos gazdaságra való áttérésre.

A felmérés rámutatott: kiemelten fontos lenne annak megértése, hogy a körforgásos gazdasággal költségcsökkentés érhető el.

Az erőforrás-hatékonyság, a fel nem használt víz, energia és nyersanyag pénzügyi megtakarítást jelent.

A válaszadók szerint a körforgásos gazdaságra való áttérést leginkább segítő tényezők között az állami ösztönzőkön és a jogszabályi intézkedéseken túl a hazai körforgásos stratégia megalkotása és a jó gyakorlatok megismerése is jelentős szerephez kell hogy jusson.

„A felmérés alátámasztotta annak a célnak a relevanciáját, amely a Körforgásos Gazdaság Platformot egy éve életre hívta: szükség van a tudásmegosztásra, innovációra, az üzleti megoldások megosztására és edukációra. A körforgásos gazdaság ma már visszafordíthatatlan, globális tendencia. Ugyanakkor továbbra is sokat kell tenni a teljes körforgás megvalósításáért és a versenyelőny kiaknázásáért” – – mondta Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam