2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az osztrák gazdaságot is megviselheti a klímaváltozás

Az osztrák környezetvédelmi hatóság szerint 2050-ig akár éves szinten 8,8 milliárd euróra nőhet az okozott kár, az érintett cégek azonban nincsenek erre felkészülve, mint ahogy az őket hitelező bankok sem.

Az osztrák jegybank megállapításai szerint a klímaváltozás jelentette kockázatok gyorsan alakulhatnak át pénzügyi kockázattá, s nemcsak a közvetlenül érintett cégeknél, hanem az azokat hitelező bankoknál is – írja a Die Presse nyomán a Napi.hu

Az elsődlegesen negatívan érintett szektorok a mezőgazdaság és a turizmus lehetnek, ezek különösen megszenvedhetik a szárazság, az extrém hőhullámok, illetve az árvizek növekvő számának hatásait.

Közvetve azonban – az energiafelhasználáson keresztül – sok más iparág is érintett lesz, különösen, ha a konkrét intézkedési terveknek köszönhetően drasztikusan csökkenteni kell majd a szén-dioxid-intenzív iparágakban a kibocsátás mértékét. Ez komoly pluszköltségeket jelenthet az acélipari, az alumíniumipari, a cement- és más építőanyag-gyártó cégek számára, de az energetikai és a szállítmányozási cégek is nehézségekkel szembesülhetnek. 

Az osztrák jegybank decemberben végzett egy felmérést a pénzintézetek körében arról, mennyire vannak felkészülve a klímaváltozás jelentette kockázatokra. Bár a felmelegedéshez kapcsolódó kockázatokkal kétharmaduk tisztában van, kevesebb mint negyedük tett konkrét intézkedéseket azok mérése vagy kezelése érdekében. Pedig a vonatkozó jogszabályok szerint a piaci kockázatokat, a hitelkockázatokat és a likviditási kockázatokat folyamatosan követniük és elemezniük kellene, hogy elkerüljék a téves hozamszámításokat.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg! Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam