Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jegybankok sem adnak mentsvárat, ha beüt a baj

Nem menthetik meg a jegybankok a világot a klímaváltozás negatív hatásaitól – írja frissen publikált könyvében a jegybankok jegybankjaként is emlegetett Bank for International Settlements (BIS). A nemzetközi intézmény úgy véli, hogy a kormányokat és a pénzügyi szabályozókat terheli a felelősség súlya.

A Zöld hattyú („Green Swan”) néven megjelenő írásban a BIS a klímaváltozás pénzügyi rendszerre gyakorolt negatív hatásairól is értekezik. Miközben az elmúlt 40 évben megnégyszereződött az extrém környezeti katasztrófák száma, az események által okozott anyagi károk alig 44%-át biztosították az Egyesült Államokban. Ázsiában ez a szám alig 8%, míg Afrikában 3% – írja a Reuters nyomán a Portfolio.

Luiz Awazu Pereira Da Silva, a tanulmány egyik szerzője szerint

a következő „rendszerszintű pénzügyi válságot” is okozhatja a klímaváltozás.

Azonban „a jegybankok nem fogják megmenteni a világot”, pedig sokan arra számítanak, hogy extrém válság esetén ezek az intézmények majd közbelépnek, és „utolsó mentsvárként” szolgálnak.

„A klímaváltozás stagflációs kínálati sokkokat okozhat, amit a monetáris politika nem fog tudni visszafordítani” – áll a BIS könyvében. A jegybanki szereplők inkább nemzetközi koordinációt és a megfelelő politikai döntések meghozatalát sürgetik.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás az új uniós iparstratégiában is fontos szerephez jut Dilemmák: milyen jövő vár az olajvállalatokra? Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam