2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetkárosító vállalatok kipontozódhatnak

Egyre nagyobb nyomás alatt vannak a befektetési alapok – a döntéshozók elvárják, hogy portfóliójuk zöldítésével járuljanak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításához.

A párizsi klímaegyezményben kijelölt célt, vagyis hogy az ember okozta globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 2 °C-ot, sőt, lehetőség szerint 1,5 °C alatt maradjon, könnyen alááshatja a szennyező iparágak zökkenőmentes finanszírozása.

A befektetőkkel szemben megfogalmazódó elvárás érthető, a klímatudatos portfólió megvalósítása azonban korántsem egyszerű feladat. A Reuters beszámolója szerint a davosi Világgazdasági Fórumon is részt vevő vezető biztosítók és nyugdíjalapok az úgynevezett hőmérsékleti pontszám bevezetésében látnák a megoldást.

Érvelésük szerint egy ilyen pontszám meghatározása elősegítené, hogy képet kapjanak a portfóliójuk környezeti hatásáról, és befektetéseiket az erősen szennyező szereplőktől az ígéretes zöld vállalkozások felé tudják átcsoportosítani.

Bár a mérőeszközt egyelőre a több ezerből mindössze néhány pénzügyi intézmény alkalmazza, a feltűnés, amit keltett, azt mutatja, hogy a klímával és a finanszírozás környezeti hatásaival kapcsolatos tudatosság egyre többeket érint meg.

Igaz, hogy a hőmérséklet-pontszámok ígéretes eszköznek tűnnek, ugyanakkor a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy rendkívül összetett számításokat igényelnek. Ráadásul számos ponton – például a kibocsátás és a hőmérséklet kapcsolatát illető feltevésekben vagy a globális klímacélok teljesítésének ütemét illetően  – hordoznak magukban bizonytalanságokat.

Ugyanakkor az idő előrehaladtával és az adatok számának növekedésével egyértelműbben különülhetnek el a klímaváltozás hatására bekövetkező gazdasági átrendeződés vesztesei és nyertesei.

Neked ajánljuk
A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Jelentős gazdasági károkat okoztak a környezeti katasztrófák 2020-ban A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam