2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Változatlanul kiszipolyozzuk a bolygónkat

Csökkent a világ által újrahasznosított nyersanyagok aránya – állapították meg kutatók, akik globális katasztrófára figyelmeztettek, mivel a természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát.

A 100 milliárd tonna nyersanyagnak – köztük ásványok, fémek, fosszilis üzemanyagok és biomassza – csupán 8,6 százalékát hasznosították új 2017-ben az amszterdami székhelyű Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adatai szerint.

Két évvel korábban ez az arány 9,1 százalék volt, amikor a globális nyersanyag-felhasználás 93 milliárd tonnára rúgott – mondta Harald Friedl, a cég elnök-vezérigazgatója a Thomson Reuters Foundationnek:

„A történelemben először évi több mint százmillió tonna nyersanyagot használ a világgazdaság. A körkörösséget tekintve rosszból rosszabb felé tartunk. Ez drámai hír az év elején, és egyetlen dolgot mutat, cselekedni kell.”

1970 óta a nyersanyag-felhasználás a világon megháromszorozódott, és az ENSZ becslései szerint 2050-ig a jelenlegihez képest megkettőződik, ha nem tesznek ellene semmit Fotó: shutterstock.com

Friedl szerint a világ főként a szűz nyersanyagok kitermelésére támaszkodik, nem pedig a létező források jobb kihasználására.

Ahhoz, hogy ez változzon, a kormányoknak kell a gazdaságokban végbemenő változások élére állniuk körkörös stratégiák kidolgozásával, együttműködve a vállalatokkal, zöld szervezetekkel és akadémikusokkal.

Eddig 13 európai ország készített ilyen tervet, és 2019-ben Kolumbia volt az első latin-amerikai ország, amely hasonló politikát hirdetett. A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák.

Neked ajánljuk
Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Javult Magyarország ökológiai termelékenysége Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam