2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme, a legfenntarthatóbb vállalat

A Corporate Knights 2020 több mint 7300 globális vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseit vizsgálta. A Top 100-ba 49 európai, 29 észak-amerikai, 18 ázsiai vállalat fért be.

Az Ørsted elsőségéhez ma már kétség sem férhet. Nemcsak azért, mert a dán vállalat egy év alatt 10,4 százalékkal növelve, 68,1 százalékig tolta fel a megújuló energiaforrásokból származó bevételek részesedését, hanem mert ez a növekedés náluk voltaképpen általános – számolt be a Napi.hu.

Az egykor DONG néven ismer dán kőolaj- és földgázóriás, mely saját magát a széntüzelésű erőművek egyik legjobb fejlesztőjének tartotta, 2009-ben kapcsolta be a világ akkor legnagyobb tengeri szélerőművét. Az energetika és az üzleti világ radikális átalakulását az elsők közt felismerve, a DONG-ból ezután Ørsted lett Hans Christian Ørsted, az elektromágnesességet felfedező dán fizikus tiszteletére,

a cég pedig – amely alig több mint egy évtizede az energiaszükségletének még 85 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból állította elő – a világ egyik legnagyobb megújulóenergia-társaságává vált.

A cég ma a tengeri (offshore) és szárazföldi (onshore) szélerőművek, napelemes rendszerek és erőművek, energiatároló rendszerek, bioenergia-erőművek egyik legfőbb fejlesztője, építője és üzemeltetője a világon. 

Az Ørsted nevéhez köthető a világ legnagyobb part menti szélparkja Forrás: Ørsted/youtube.com

A vállalat 2006 óta 83 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, mára 13 millió ember számára biztosítanak szélerőművekből energiát,  azonban de 2030-ig ezt a számot 50 millió fölé emelnék. Terveik szerint 2023-ra befejezik a széntüzelést, a kombinált hő- és áramtermelő erőműveik portfóliójában pedig már csak tanúsítottan megújuló biomassza marad. Emellett terveik szerint 2032-re 2018-hoz képest felére csökkentik az ellátási láncuk és a kereskedelmi tevékenységük kibocsátását.

Neked ajánljuk
A vállalatok többsége számára már magától értetődő, hogy a környezeti hatásairól is beszámol, de azért még van tere a fejlődésnek Így próbálja zöldíteni működését a Starbucks Már Magyarországon is elérhető a vegán KitKat Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam