2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezettudatos jövő új állásokkal is kecsegtet

A következő évtizedben mintegy 18 millió zöld állás jöhet létre, köztük olyan izgalmas foglalkozások, mint a vízlábnyommenedzser, a mesterségeshús-tudós vagy a termékútvonalat nyomon követő menedzser.

2025-re az Y generáció, azaz az 1980 és 2000 között születettek a foglalkoztatottak 75 százalékát fogják képviselni. Számukra azonban – az előző generációtól eltérően, akiknek a pénz, a hatalom és a presztízs a meghatározó – a jó ügyek megvalósulása jelenti az igazi ösztönzést. Az új generációval új foglalkozások is jönnek majd – idézi az Adecco Inovantage kiadványának megállapításait a Napi.hu.

2017-ben a zöld foglalkozások aránya a teljes gazdaságon belül még csak 0,7 százalékot tett ki. 2030-ra azonban hatalmas ugrás várható, és a közszféra mellett a többi szektor is egyre meghatározóbbá válik.

A „zöld állások” közül a legnagyobb növekedés a napenergia, a biomassza és a szélenergia hasznosításával összefüggő területeken várható.

Az átalakulás során mintegy 78 millió új munkahely jön létre, miközben 71 millió megszűnik. A megszűnő pozíciókban dolgozók túlnyomó többsége szektoron belül vagy más szektorban tud majd elhelyezkedni, ehhez azonban sok esetben átképzésre lehet szükség.

A jövő top zöld foglalkozásai között említi az Inovantage kiadvány a háztartási eszközök hatékonyságán dolgozó zöld mérnököket, a vállalatok vízfogyasztásáért és a víztakarékos termékek és szolgáltatások tervezéséért felelős vízlábnyommenedzsereket, és a zöldtető- és zöldfalkertészeket is.

A termékútvonalat nyomon követő menedzser szakmát a fogyasztók növekvő tudatossága hívhatja életre, de a zöld autószerelőkre, a szemét-újrahasznosítókra és a mesterségeshús-szakértőkre is fényes karrier várhat a jövő fenntartható gazdaságában. 

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam