2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan változik meg a klímával együtt az emberi világ?

A természetes környezetben bekövetkező fenyegető változásokkal kapcsolatban – az időjárási szélsőségektől az emelkedő tengerszintig – az alapos kutatások és az aggasztó híradások révén lassan mindenki képbe kerül. De milyen változásokra kell felkészülnünk a gazdaság és a társadalom működésében?

Amennyiben a felmelegedés tovább folytatódik, a jelenleginél radikálisabb közvetett és közvetlen hatásokkal kell számolnunk az elkövetkezendő évtizedekben – derül ki a Chickansplanet összefoglalójából.

Számos tanulmány foglalkozott már a klímaváltozás nyomán megváltozó munkakörülmények lehetséges hatásaival. Ezek arra jutottak, hogy

a földi hőmérséklet emelkedése a globális produktivitásra is negatív hatással lesz.

Egyszerűen megfogalmazva, senki sem szeret forróságban dolgozni. A problémát tovább bonyolítja, hogy még ha szeretnénk is produktívan eltölteni a munkaóráinkat, a magas hőmérséklet az ember kognitív funkcióit – mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás – nagymértékben akadályozza.

Rohingya menekültek rőzsegyűjtés közben Fotó: EU Civil Protection and Humanitarian Aid/flickr.com

Megjósolható, hogy legerősebben a fejlődő országok gazdaságát fogja érinteni a klímaváltozás, hiszen legnagyobb részben a forró éghajlati területeken helyezkednek el. Ezáltal a gazdasági különbségek miatt a Föld államai a jövőben még markánsabbá válhatnak. 

A romló gazdasági lehetőségek és az élhetetlenné váló környezet egyaránt az elvándorlás felerősödését hozhatja magával. Ráadásul kutatások támasztják alá azt is, hogy a melegedő éghajlat mellett az agresszív viselkedés és a háborús konfliktusok gyakorisága is megnő, ami további menekülthullámok lehetőségét veti fel.

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam