2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valódi zöldülés vár az energiavállalatokra

Miután az Európai Beruházási Bank már nem támogat új fosszilis projekteket, az energiaszektor szereplői többé nem engedhetik meg maguknak, hogy a zöld kezdeményezéseket pusztán marketingcélokra használják.

Hamarosan elfogadásra kerülhet az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal), melynek értelmében 2050-re karbonsemlegessé válhat az Európai Unió. Mindemellett világszerte alulról jövő civil nyomás is helyeződik az energiatársaságokra. Mindezek hatására radikális változáson mennek keresztül, és lényegében a világ legnagyobb megújulóenergia-beruházóivá váltak az elmúlt években a nagy fosszilisenergia-társaságok – írja a Portfolio.

Igaz, beruházásaiknak még így is csupán 1 százalékát fordítják zöld célokra.

Ez az arány azonban növekedhet az elkövetkezőkben, ami nehéz helyzet elé állítja a szektort, mivel az olajtársaságoknak egyensúlyozniuk kell a rövid távú profitcéljaik és a hosszú távú társadalmi elfogadottságuk között.

A nagy energiatársaságok lényegében csapdahelyzetbe kerültek, ugyanis ahhoz, hogy ambiciózus befektetéseket eszközöljenek az alacsony karbonkibocsátású technológiákba, ahhoz növelniük kellene a bevételeiket a hagyományos olaj- és gázértékesítésből, azonban ez a környezeti aktivisták nemtetszését váltaná ki. A vállalatok jövőbeli sorsát rendkívüli mértékben fogja meghatározni, hogy hogyan képesek lavírozni a két elsőre egymásnak ellentmondónak tűnő elvárás között. 

Fotó: pixabay.com

Az olajtársaságok zöldülő tendenciájára jó példa a Repsol, amely inkább a klímaváltozás megfékezése irányába indult el, és célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. A francia Total idén jelentette be, hogy részt vesz befektetőként a világ egyik legnagyobb naperőmű-beruházásában Katarban. Emellett 20 ezer elektromos töltőállomást tervez telepíteni Hollandiában, és több millió fát készül ültetni Peruban.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam