2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megváltoznak az uniós agrártámogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban. Amelyik termelő nem tesz eleget a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek, nem juthat majd területalapú támogatáshoz – írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a lapnak elmondta: az idén is nyílnak még új pályázatok, a következő támogatási ciklusban pedig Magyarország a vidékfejlesztési forrásokat a mostaninál koncentráltabb rendszerben osztaná szét.

Kitért rá, hogy a végéhez közeledő 2014–2020-as európai uniós támogatási ciklusban a vidékfejlesztési program mintegy 1340 milliárd forintos keretét sikeresen lekötötték, és a források több mint ötven százalékát beruházásokra tudták költeni. 

Fotó: Pixabay

Feldman Zsolt elmondta, hogy az európai unió új, többéves pénzügyi keretének tervezése az állam- és kormányfők szintjén erős vitákkal terhelt folyamat, és míg az Európai Bizottság (EB) javaslata jelentősen csökkentené a Közös Agrárpolitikára (KAP) rendelkezésre álló forrásokat, több tagállammal együtt Magyarország azon van, hogy az elvonás mértéke ne legyen nagyobb, mint amit a britek távozása indokol. Kiemelte: a forráselvonás méltánytalan lenne a vidéki térségekkel, az uniós mezőgazdasággal szemben, amely az EU élelmiszer-ellátását biztosítja.

Az államtitkár közölte:

a legtöbb gazdálkodót érintő változás, hogy a ma alaptámogatás és zöldítés jogcímen kapható, hektáronként mintegy 75 ezer forintos hozzájárulást a jövőben egy támogatási formában vehetik majd igénybe a termelők, és a teljes összeg erős zöldítési feltételek teljesítéséhez lesz kötve.

A közvetlen támogatások struktúrája ezenfelül összességében nem változik, ugyanúgy lesznek termeléshez kötött programok, kisgazda-átalánytámogatás vagy a fiatal gazdáknak járó támogatás, mint a mostani ciklusban – fejtette ki.

Az új program első pályázatai, a brüsszeli jóváhagyást követően, várhatóan 2022-ben jelenhetnek meg.

A Feldman Zsolttal a témában készült interjú a Magyar Nemzet weboldalán olvasható.

Neked ajánljuk
Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származásjelölési előírásai Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia Debrecenben is segít a rászorulóknak a Regőczi Alapítvány A megújulóenergia-termelés időjárás-függősége próbára teszi az erőműveket
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam