2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Digitális életünk terjedelmes környezeti lábnyoma

Az elektromos kütyük annyira maguktól értetődőek a mindennapjainkban, hogy gondolni sem akarunk arra, hogy meg kellene válni tőlük, vagy kevesebbet kéne belőlük használni. 

Viszonylag keveset beszélünk arról, hogy a digitális eszközeinknek mekkora környezetszennyező hatása van, pedig egyre növekszik a hulladék mennyisége, és egyre több ilyen eszközt gyártunk, aminek az alapanyag-kitermelése sem túl környezetbarát – írja az Nrgreport.

Az Apple az az elektronikai cég, amely a legtöbb adatot osztja meg tevékenységének környezeti vonatkozásával kapcsolatban. Egy iPhone 11 károsanyag-kibocsátásának 80 százaléka a gyártásból jön, 17 százalék pedig abból, hogy a felhasználó tölti az eszközt (hároméves időtartamra számolva).

Ha 18 hónap után lecseréljük a készüléket, akkor az előállítás már 90 százaléka a károsanyag-kibocsátásnak.

Vagyis a károsanyag-kibocsátás nagy része nem az eszközök használatához, hanem a legyártásukhoz és a szállításukhoz kapcsolódik.

Fotó: pikrepo.com

A 83 stabil kémiai elemből 70 megtalálható egy okostelefonban. Ezek közül több ritkafémnek számít, amelyeket gyakran gyerekmunkások vagy erősen alulfizetett, kizsákmányolt felnőttek környezetkárosító eljárásokkal bányásznak.

Ennek ellenére a már legyártott készülékek mindössze 5 százaléka kerül újrahasznosításra, amivel nemcsak pocsékoljuk, de szennyezés forrásává is tesszük az alapanyagokat.

Az egész globális telefonhálózatot működtetni a mai megközelítőleg 7 millió mobiltelefonnal 200 millió tonna károsanyag-kibocsátással jár. Ez nagyjából a globális emisszió 4 százaléka. Persze a megoldás nem az, hogy holnaptól mindenki dobja ki az elektronikai eszközeit, sokkal inkább az, hogy ezeket a kibocsátásokat is számításba vesszük a klímatervekben. A meglévő eszközeinket pedig minél hosszabb élettartamban használjuk, és annak lejártával gondoskodunk újrahasznosításokról.

Neked ajánljuk
Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Fenntartható és szolidáris gazdaság megteremtését sürgette Ferenc pápa Elgondolkodtató csecsebecsékkel tehetünk a beporzókért Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam