2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A netezés környezeti következményei

Ma már köztudomású, hogy az internet, az adattárolás és az adatátvitel is komoly szénlábnyommal jár. Egy 90 perces videó megnézése a tévén például 750 gramm szén-dioxidot generál. Egy friss kutatás szerint az adatközpontok hamarosan az emberiség energiahasználatának 8 százalékáért lesznek felelősek, ami ijesztő arány, és ráadásul tovább növekszik. Mi is tehetünk érte, hogy ez ne így legyen.

Jelenleg az óriási adatközpontok nagyjából az emberiség összes energiahasználatának 2 százalékát fedik le. A Bloomberg cikke szerint azonban 2030-ra ez az arány várhatóan a négyszeresére nő, ami óriási ugrás ilyen rövid idő alatt.

Ennél is nagyobb probléma, hogy az adatközpontokban jelen lévő adatok mindössze 6 százalékát használjuk, ami azt jelenti, hogy

az összes adat 94 százaléka gyakorlatilag elektronikus szemét, ami csak a helyet foglalja, és az energiát zabálja.

Minden összekötött eszköz problémát jelent, és minden egyes adat, legyen az akár egy ártatlan kép is a kutyánkról, leterheli ezeket az adatparkokat, és még több károsanyag-kibocsátást generál.

Az okoseszközök mindegyike adatközpontba generál adatokat – terhelve ezzel a környezetet Fotó: Pexels

Igaz, az adatközpontok egy kisebb része már elérte a karbonsemlegességet, és van, amelyik arra készül, hogy karbonnegatívvá váljon. A cikk szerint azonban

az adatéhség folyamatosan nő, és nem lehet lépést tartani a környezeti törekvések terén azzal, ami az adatfogyasztás és -generálás területén folyik.

Egy tévén megnézni egy 90 perces videót összesen 750 gramm szén-dioxidot generál, ugyanez telefonon 380 grammot. Egy Twitterre kiírt üzenet 0,02 gramm szén-dioxid légkörbe kerüléséért felelős, ami nem tűnhet annyira soknak, de nagyon hamar összejön belőle ijesztő mennyiség, tekintve, mennyire népszerű a közösségi oldal.

A helyzet pedig az okoseszközök térhódításával egyre rosszabb lesz: ugyanúgy adatközpontba generál adatokat az okos elektromos fogkefe, az okosvillanykörte és gyakorlatilag minden, aminek adatgyűjtésre van szüksége az optimális működéshez. Megoldás egyelőre nem látszik a problémára, a technológiai fejlődés ugyanis annyira felgyorsítja a változást, hogy az adatparkok nem fogják tudni utolérni. Ezért érdemes meggondolni, mennyire fontos az életünkben az az okosfogkefe.

Neked ajánljuk
Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam