2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A netezés környezeti következményei

Ma már köztudomású, hogy az internet, az adattárolás és az adatátvitel is komoly szénlábnyommal jár. Egy 90 perces videó megnézése a tévén például 750 gramm szén-dioxidot generál. Egy friss kutatás szerint az adatközpontok hamarosan az emberiség energiahasználatának 8 százalékáért lesznek felelősek, ami ijesztő arány, és ráadásul tovább növekszik. Mi is tehetünk érte, hogy ez ne így legyen.

Jelenleg az óriási adatközpontok nagyjából az emberiség összes energiahasználatának 2 százalékát fedik le. A Bloomberg cikke szerint azonban 2030-ra ez az arány várhatóan a négyszeresére nő, ami óriási ugrás ilyen rövid idő alatt.

Ennél is nagyobb probléma, hogy az adatközpontokban jelen lévő adatok mindössze 6 százalékát használjuk, ami azt jelenti, hogy

az összes adat 94 százaléka gyakorlatilag elektronikus szemét, ami csak a helyet foglalja, és az energiát zabálja.

Minden összekötött eszköz problémát jelent, és minden egyes adat, legyen az akár egy ártatlan kép is a kutyánkról, leterheli ezeket az adatparkokat, és még több károsanyag-kibocsátást generál.

Az okoseszközök mindegyike adatközpontba generál adatokat – terhelve ezzel a környezetet Fotó: Pexels

Igaz, az adatközpontok egy kisebb része már elérte a karbonsemlegességet, és van, amelyik arra készül, hogy karbonnegatívvá váljon. A cikk szerint azonban

az adatéhség folyamatosan nő, és nem lehet lépést tartani a környezeti törekvések terén azzal, ami az adatfogyasztás és -generálás területén folyik.

Egy tévén megnézni egy 90 perces videót összesen 750 gramm szén-dioxidot generál, ugyanez telefonon 380 grammot. Egy Twitterre kiírt üzenet 0,02 gramm szén-dioxid légkörbe kerüléséért felelős, ami nem tűnhet annyira soknak, de nagyon hamar összejön belőle ijesztő mennyiség, tekintve, mennyire népszerű a közösségi oldal.

A helyzet pedig az okoseszközök térhódításával egyre rosszabb lesz: ugyanúgy adatközpontba generál adatokat az okos elektromos fogkefe, az okosvillanykörte és gyakorlatilag minden, aminek adatgyűjtésre van szüksége az optimális működéshez. Megoldás egyelőre nem látszik a problémára, a technológiai fejlődés ugyanis annyira felgyorsítja a változást, hogy az adatparkok nem fogják tudni utolérni. Ezért érdemes meggondolni, mennyire fontos az életünkben az az okosfogkefe.

Neked ajánljuk
Nem ismerjük eléggé, mégis alkalmazzuk Az ígéreteknek megfelelően eltűnt az egyszer használatos műanyag a Lidlből Lepkék és Boroszlánok – a Tétényi-fennsík védelmének húsz éve Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam