2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyértelműen elérte a piacokat a zöldforradalom

Legyen szó akár részvényekről, állampapírokról, tőzsdén kereskedett alapokról (ETF) vagy a hedge fundokról, a befektetési szektorban egyre fontosabbak a környezetileg és társadalmilag felelős lehetőségek.

A klímaváltozás hatásaira irányuló erőteljes figyelem, illetve az ebből adódó széles körű magatartásbeli változások nem kerülik el a részvénypiacokat sem. Ehhez jön még, hogy mivel a kapcsolódó technológiák egyre olcsóbbak, az úgynevezett zöldrészvények vonzereje folyamatosan emelkedik – írja a Saxo Bank elemzőit idézve az Origo.

Emellett a kormányok is egyre komolyabb ösztönzőkkel segítik a zöldberuházásokat és befektetéseket, ami szintén a szektor malmára hajtja a vizet.

Ezért a Saxo Banknál úgy látják, hogy idővel a zöldrészvények mögött álló cégek a világ legértékesebb vállalatai között lesznek – még akkor is, ha a következő évek változásai és szabályozásai jelentősen átalakíthatják a mai képet.

Ha a természet is gazdagodik, valamennyien jól járunk Fotó: shutterstock.com

Hasonló trend érezhető a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) területén is. A társadalmilag és környezetileg tudatos (úgynevezett ESG) befektetési alapokba ugyanis hatalmas mennyiségű tőke érkezhet a következő időszakban.

Egy idei felmérés szerint ugyanis a globális befektetők 74 százaléka tervezi növelni a kitettségeit az ESG-alapokban a következő évben.

Ötéves távlatban minden ötödik befektető azzal számol, hogy a kitettségeinek 21-50 százaléka ilyen alapokban lesz majd.

A kötvénypiacon is jól érezhető a zöldlehetőségek felívelése. Tavaly a vállalatok és a kormányok rekordértékben (185 milliárd dollárért) bocsátottak ki zöldkötvényeket, hogy fenntartható projekteket finanszírozhassanak a hitelekből. Ráadásul az elmúlt években jelentősen megugrott a zöldkötvények iránti kereslet, ahogy egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon, hogy csökkentsék a környezeti lábnyomukat.

Neked ajánljuk
Egy lagúna, ahol az embereknek és a tengerlakóknak is gyöngyéletük van Iparági összefogásban épül polisztirol-újrahasznosító üzem Hollandiában Klímabarát sajttal rukkolt elő a Lidl Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam