Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóság és a hozam nem zárja ki egymást

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a zöld szempontok érvényesülése rontja egy befektetés jövedelmezőségét.

Az óriás részvényindexek nagy kockázatokat hordozhatnak, ráadásul gyakran éghajlat-károsító cégeket vagy olyan vállalkozásokat is tartalmaznak, amelyek a tiltott gyermekmunkára vagy más illegális tevékenységre építik eredményességüket. Sokan éppen emiatt nem akarnak beszállni az ilyen típusú befektetésekbe – írja a Der Spiegel online kiadásának összefoglaló elemzése nyomán a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor a fenntarthatóságot preferáló zöldinvesztíciókról sokáig az a tévhit tartotta magát, hogy a kritériu­moknak negatív hatásuk van a hozamra. Mára azonban számtalan, az etika és az ökológia szempontjait is érvényesítő befektetést találunk a piacon. Igaz, ezek még most is rendkívül kusza, nehezen összehasonlítható termékek, mivel nincsenek egységes kritériumok arra, hogy mely állományokat lehet fenntartható beruházásoknak tekinteni. 

A Spiegel elemzése szerint tökéletes zöld termék magasabb kockázat nélkül és alacsony költségekkel egyelőre még nem létezik.

Ha valaki fenntarthatóan szeretne befektetni, akkor tudnia kell, mit akar, kompromisszumot kell kötnie, és végül el kell döntenie, mi a legfontosabb szempont a megtakarítása során. Ám a mai befektető, különösen ha már fiatal korától megtakarít, döntéseivel befolyásolhatja a fenntartható átalakulás folyamatát.

Fotó: needpix.com
Neked ajánljuk
Gördülékeny átállás: zöldáramra váltanak a Bridgestone-gyárak Bankkártyák környezetbarát csavarral A Colgate-nek hála egy kicsivel fenntarthatóbbak lehetnek a fürdőszobáink Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam