2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóság és a hozam nem zárja ki egymást

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a zöld szempontok érvényesülése rontja egy befektetés jövedelmezőségét.

Az óriás részvényindexek nagy kockázatokat hordozhatnak, ráadásul gyakran éghajlat-károsító cégeket vagy olyan vállalkozásokat is tartalmaznak, amelyek a tiltott gyermekmunkára vagy más illegális tevékenységre építik eredményességüket. Sokan éppen emiatt nem akarnak beszállni az ilyen típusú befektetésekbe – írja a Der Spiegel online kiadásának összefoglaló elemzése nyomán a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor a fenntarthatóságot preferáló zöldinvesztíciókról sokáig az a tévhit tartotta magát, hogy a kritériu­moknak negatív hatásuk van a hozamra. Mára azonban számtalan, az etika és az ökológia szempontjait is érvényesítő befektetést találunk a piacon. Igaz, ezek még most is rendkívül kusza, nehezen összehasonlítható termékek, mivel nincsenek egységes kritériumok arra, hogy mely állományokat lehet fenntartható beruházásoknak tekinteni. 

A Spiegel elemzése szerint tökéletes zöld termék magasabb kockázat nélkül és alacsony költségekkel egyelőre még nem létezik.

Ha valaki fenntarthatóan szeretne befektetni, akkor tudnia kell, mit akar, kompromisszumot kell kötnie, és végül el kell döntenie, mi a legfontosabb szempont a megtakarítása során. Ám a mai befektető, különösen ha már fiatal korától megtakarít, döntéseivel befolyásolhatja a fenntartható átalakulás folyamatát.

Fotó: needpix.com
Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam