2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi az a zöldkötvény?

Magyarország zöldkötvény kibocsátását tervezi klímabarát programok megvalósítására. A tervet a miniszterelnök jelentette be évértékelőjében. De milyen is egy zöldkötvény, és kik bocsátottak ki ilyet?

A zöldkötvény, amelyet klímakötvénynek is neveznek, elvileg ugyanolyan kötvény (fix jövedelmet, kamatot fizető befektetési eszköz), mint bármilyen más hasonló értékpapír, egy lényeges különbséggel:

az általa szerzett forrásokat kizárólag környezetvédelmi, ezen belül leginkább klímavédelmi beruházások megvalósítására fordítják.

Ehhez persze önmagában nem lenne szükség egy külön kötvénytípus létrehozására, de azáltal, hogy a klímavédelem elismerten a legtöbb ország és az egész emberiség egyik legfontosabb kérdése lett, egy önálló kötvénykategória lehetővé teszi, hogy mind a kibocsátókban, mind a kötvények vásárlóiban, mind a kormányokban tudatosodjon az adott kötvény célja.

Ennek az a jelentősége, hogy az állam adókedvezményt, esetleg adómentességet vagy adóhitelt biztosíthat a kötvényhez, hogy támogassa azt: vonzóbb befektetési eszköz legyen, mint más eszközök, egyúttal a kibocsátókat is ösztönözze a klímavédelmi beruházások megvalósítására.

A kibocsátók hírnevét javítja egy ilyen kötvény, hisz a közvélemény ezáltal környezettudatosnak ismeri el őket, ugyanakkor az intézményi befektetők, mint például befektetési és nyugdíjalapok is szívesen vesznek belőle.

Az első tényleges zöldkötvényt a Világbank bocsátotta ki 2008-ban, de érdemben 2016-ban futott fel a kibocsátás: az előző évi egymilliárdról 92 mil­liárd dollárra. Az Apple volt az első technológiai cég, amely hasonló értékpapírt dobott piacra, az első országként pedig Lengyelországot jegyzik.

Neked ajánljuk
Klímavédő szemléletűek is támogatnak szennyező iparágakat Csak szavakban fenntartható a zöld újraindítás? Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam