2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi az a zöldkötvény?

Magyarország zöldkötvény kibocsátását tervezi klímabarát programok megvalósítására. A tervet a miniszterelnök jelentette be évértékelőjében. De milyen is egy zöldkötvény, és kik bocsátottak ki ilyet?

A zöldkötvény, amelyet klímakötvénynek is neveznek, elvileg ugyanolyan kötvény (fix jövedelmet, kamatot fizető befektetési eszköz), mint bármilyen más hasonló értékpapír, egy lényeges különbséggel:

az általa szerzett forrásokat kizárólag környezetvédelmi, ezen belül leginkább klímavédelmi beruházások megvalósítására fordítják.

Ehhez persze önmagában nem lenne szükség egy külön kötvénytípus létrehozására, de azáltal, hogy a klímavédelem elismerten a legtöbb ország és az egész emberiség egyik legfontosabb kérdése lett, egy önálló kötvénykategória lehetővé teszi, hogy mind a kibocsátókban, mind a kötvények vásárlóiban, mind a kormányokban tudatosodjon az adott kötvény célja.

Ennek az a jelentősége, hogy az állam adókedvezményt, esetleg adómentességet vagy adóhitelt biztosíthat a kötvényhez, hogy támogassa azt: vonzóbb befektetési eszköz legyen, mint más eszközök, egyúttal a kibocsátókat is ösztönözze a klímavédelmi beruházások megvalósítására.

A kibocsátók hírnevét javítja egy ilyen kötvény, hisz a közvélemény ezáltal környezettudatosnak ismeri el őket, ugyanakkor az intézményi befektetők, mint például befektetési és nyugdíjalapok is szívesen vesznek belőle.

Az első tényleges zöldkötvényt a Világbank bocsátotta ki 2008-ban, de érdemben 2016-ban futott fel a kibocsátás: az előző évi egymilliárdról 92 mil­liárd dollárra. Az Apple volt az első technológiai cég, amely hasonló értékpapírt dobott piacra, az első országként pedig Lengyelországot jegyzik.

Neked ajánljuk
Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket A válságkezelésre szánt milliárdok felhasználásakor a klímát is szem előtt kell tartani Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam